Фестивал НЕО* – нови модел за доживљај класичне музике

Објављено у категорији: Вести

Фондација Нови Сад 2021 у сарадњи са Градом Новим Садом, Музичком омладином, удружењем Valmaro trio и Културним центром Новог Сада покренула је нови фестивал за љубитеље класичне музике НЕО*. Некласични фестивал класичне музике (НЕО*), одржан у периоду од 29. августа до 1. септембра, окупио је више хиљада Новосађана, на различитим градским локацијама: у Дунавском парку, на Трибини младих, у Католичкој порти и у Подграђу.

Посетиоцима су се представили млади, талентовани музичари, победници фестивала Дунавска соната; затим победници такмичења Антон Еберст Богдан Бикички (кларинет) у пратњи Наташе Срдић Јан (клавир), више стручне сараднице на Академији уметности у Новом Саду; група Fantastic boys – Андреј Балаж (виолина), Мирослав Илић (хармоника), Милош Веселиновић (гитара). Највише посетилаца окупило се другог дана фестивала, у Католичкој порти, како би испратили концерт професионалног камерног ансамбла Академије уметности у Новом Саду Camerata Academica са солисткињом Иреном Јосифоском, који су том приликом изводили дела Вивалдија, Хајдна и Грига.

Иницијатива за покретање фестивала класичне музике започета је прошле године концертом Стефана Миленковића, док је Нови Сад био у процесу кандидатуре за Европску престоницу културе. Само годину дана касније, Нови Сад је носилац ове престижне титуле, а концерт класичне музике претворен је у четвородневни фестивал.

Дугорочни циљеви НЕО* фестивала су можда и најзначајнији део овог пројекта: едукација и промоција младих музичара, стварање нове публике кроз популаризацију класичне музике, као и смањење туристичке сезоналности концентрисане на почетак летњег квартала, креирањем новог фестивалског периода крајем августа и почетком септембра месеца.

Изузетна посећеност концерата, као и приметни пораст интересовања млађе публике за исте, довољан су показатељ важности овог и њему сличних пројеката, чију организацију Фондација Нови Сад 2021 настоји да подржи до 2021.године.

 

Оставите одговор