Pokrenut projekat „EYE-Net“

Objavljeno u kategoriji: Vesti
Tokom proteklog vikenda, od petka 12. do ponedeljka 15. oktobra, u Sremskim Karlovcima realizovana je prva aktivnost na projektu „European Youth Engagement Network – EYE-Net“ („Evropska mreža za omladinski angažman“) čiji je nosilac i koordinator Fondacija „Novi Sad 2021“, a realizuje se u saradnji sa još 15 partnerskih organizacije iz regiona i Evrope.
Ideja projekta je aktiviranje mladih i stavljanje u fokus evropskih vrednosti kroz kreiranje 5 omladinskih pozorišnih predstava koje će obraditi neke od aktuelnih tema i vrednosti Evropske unije. Na projektu će zajedno raditi organizacije iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije i Mađarske.
Jedan od partnera na projektu je i Opština Sremski Karlovci, a prva aktivnost realizovana je upravo u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije. Okupljanje u Sremskim Karlovcima samo je prvi korak u realizaciji projekta koji će trajati sve do decembra 2019. godine. Kreativnoj radionici prisustvovalo je ukupno 80 učesnika i učesnica iz Srbije i partnerskih država. Učestvovali su mladi i omladinski radnici iz Rijeke, Varaždina, Novog Mesta, Maribora, Budimpešte, Pečuja, Padove i Đenove, a pored njih radionici su prisustvovali i predstavnici partnerskih organizacija iz Srbije, kao i učenici i učenice Karlovačke gimnazije koji su se upoznavali i razmenili stavove i iskustva sa vršnjacima iz evropskih država. Svi akteri ove početne radionice imaće uloge u produkciji omladinske pozorišne predstave kao glumci ili autori, dok je od aprila naredne godine planirano izvođenje predstave u formi putujućeg festivala u državama partnera na projektu, a domaća javnost će imati priliku da pogleda predstave tokom juna 2019. godine. Poseban fokus projekta je na učešću mladih sa smanjenim socijalnim mogućnostima.
Projekat „European Youth Engagement Network – EYE-Net je odobren i finansiran sredstvima EU u okviru programa „Europe for Citizens“ (Evropa za građane i građanke) Evropske komisije. Projekat je rangiran kao četvrti od ukupno 109 pristiglih prijava i 19 odobrenih projekata u 2018. godini u okviru potprograma „Mreže gradova“.

Ostavite odgovor