Evropski mediji preneli vest o proglašenju Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture

Објављено у категорији: Uncategorized

Nakon proglašenja u Briselu, brojni srpski, regionalni, ali i  najznačajniji evropski mediji preneli su da je Novi Sad postao Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, i ta je poruka stigla do svih meridijana.

Vest je među prvima preneo zvanični sajt Evropske komisije, a u tekstu se, između ostalog, navodi i izjava Evropskog komesara za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, Tibora Navračića: ,,Uveren sam da će titula Novom Sadu doneti značajne dugoročne kulturne, ekonomske i društvene benefite, kao što je to bio slučaj i sa brojnim prethodnim evropskim prestonicama kulture”.

Jedna od najuticajnijih svetskih novinskih agencija, italijanska ANSA, prenela je ovu informaciju celom svetu, kao i novinska organizacija La Gazzetta di Lucca, dok je vodeći turistički omladinski portal Lonely Planet, predstavio koncept kandidature Novog Sada, ističući da je ovaj grad, poznat po EXIT festivalu, dobio ,,izvanrednu priliku da se predstavi svetu i privuče više turista raznovrsnim događajima koji bi bili organizovani tokom godine”. Vest je bila interesantna i brojnim austrijskim i nemačkim medijima, te su o tituli pisali i govorili austrijski Orf Radio, Finanzen, Kleine Zeitung, nemački Deutschlandradio Kultur, News Deutschland, kao i čuveni Deutsche Welle, koji je istakao da će titula svakako doprineti jačanju kulturne veze između Srbije i Evropske unije. Veliku pažnju ova novost je izazvala i u rumunskim medijima, s obzirom na činjenicu da je, pored Novog Sada, za Evropsku prestonicu kulture 2021. proglašen i Temišvar. O tituli su pisali i brojni mediji iz Bosne i Hercegovine, kao i iz Hrvatske i Crne Gore.

dw

Praćene izveštavanjem medija, na adresu projekta Novi Sad 2021 pristigle su čestitke iz celog sveta, među kojima su svakako značajne one od strane gradova koji su prethodno proglašeni za Evropske prestonice kulture, kao što su Vroclav, Plovdiv, Galvej, Matera, Rijeka, San Sebastian, Temišvar.

Čestitke su stigle i od uglednih pojedinaca i institucija, kao što su Vlada Republike Srbije, Ambasador EU u Srbiji, Majkl Devenport, Ambasada Danske u Srbiji, Regionalni savet za saradnju, Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navračić, Ambasador Italije u Beogradu, NJ.E. Đuzepe Manco, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Evropski parlament mladih Srbije, Nemačka ambasada u Beogradu i brojni drugi.

 

Оставите одговор