Нови Сад промовише кључне европске вредности кроз интеркултуралну размену

Објављено у категорији: Вести

Подстицање интеркултуралног дијалога и међусобног разумевања, и борба против стигматизације миграната и мањинских група – циљеви су пројекта Европске уније, чији је партнер Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Пројекат „Европски градови подстичу интеркултурални дијалог и борбу против дискриминације миграната и мањина“ (European Towns Fostering Intercultural Dialogue and Combating Discrimination of Migrants and Minorities) тежи да подигне свест о богатству културне средине ЕУ и да промовише кључне европске вредности као што су плурализам и толеранција кроз интеркултуралну размену, доприносећи тиме развоју европског идентитета који поштује различитости, који је динамичан и вишеслојан.

У пројекат је укључено укупно 15 партнера из 14 земаља, од којих су 11 чланице Европске уније. Поред Србије и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, у активностима које се спроводе од септембра 2019. до децембра 2020, учествују и Летонија, Пољска, Хрватска, Грчка, Литванија, Италија, Шпанија, Холандија, Румунија, Уједињено краљевство, Бугарска Македонија и Албанија.

Међу овим представницима је чак пет носилаца престижне титуле Европске престонице културе (Ријека, Каунас, Темишвар, Нови Сад, Пловдив).

Први састанак партнера на овом значајном пројекту одржан је у јануару у Хрватској. Сусрет у Ријеци био је увод у пројекат, повод за упознавање партнера и покретање тзв. мреже партнера пројекта.

Кључни приоритет пројекта је подстицање интеркултуралног дијалога између различитих заједница и политичких актера у Европи, спречавање дискриминације и борба против стигматизације миграната и мањинских група.

Више информација о пројекту и учесницима пронађите на линку.

Оставите одговор