Novi Sad promoviše ključne evropske vrednosti kroz interkulturalnu razmenu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Podsticanje interkulturalnog dijaloga i međusobnog razumevanja, i borba protiv stigmatizacije migranata i manjinskih grupa – ciljevi su projekta Evropske unije, čiji je partner Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Projekat „Evropski gradovi podstiču interkulturalni dijalog i borbu protiv diskriminacije migranata i manjina“ (European Towns Fostering Intercultural Dialogue and Combating Discrimination of Migrants and Minorities) teži da podigne svest o bogatstvu kulturne sredine EU i da promoviše ključne evropske vrednosti kao što su pluralizam i tolerancija kroz interkulturalnu razmenu, doprinoseći time razvoju evropskog identiteta koji poštuje različitosti, koji je dinamičan i višeslojan.

U projekat je uključeno ukupno 15 partnera iz 14 zemalja, od kojih su 11 članice Evropske unije. Pored Srbije i Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, u aktivnostima koje se sprovode od septembra 2019. do decembra 2020, učestvuju i Letonija, Poljska, Hrvatska, Grčka, Litvanija, Italija, Španija, Holandija, Rumunija, Ujedinjeno kraljevstvo, Bugarska Makedonija i Albanija.

Među ovim predstavnicima je čak pet nosilaca prestižne titule Evropske prestonice kulture (Rijeka, Kaunas, Temišvar, Novi Sad, Plovdiv).

Prvi sastanak partnera na ovom značajnom projektu održan je u januaru u Hrvatskoj. Susret u Rijeci bio je uvod u projekat, povod za upoznavanje partnera i pokretanje tzv. mreže partnera projekta.

Ključni prioritet projekta je podsticanje interkulturalnog dijaloga između različitih zajednica i političkih aktera u Evropi, sprečavanje diskriminacije i borba protiv stigmatizacije migranata i manjinskih grupa.

Više informacija o projektu i učesnicima pronađite na linku.

Ostavite odgovor