Европска комисија: Предлог да Нови Сад буде Европска престонице културе 2022.

Објављено у категорији: Вести

Европска комисија данас је предложила померање године титуле Европске престонице културе односно да Нови Сад уместо 2021. ту титулу носи 2022. године, због пандемије вируса корона.

За градове који ове године носе титулу Европске престонице културе, Ријека (Хрватска) и Галвеј (Ирска), Европска комисија дала је предлог да титула важи до 30. априла 2021. године, док би градови који је требало заједно са Новим Садом да понесу титулу 2021. године, Елефсина (Грчка) и Темишвар (Румунија), били Европске престонице културе 2023. године.

„Ријека и Галвеј заслужују фер прилику да се врате након овог корака уназад и да прикажу своју отпорност и креативност. Отварање срца и ума, добродошлица различитости публика и уметника увек су били основа Европске престонице културе. Тако ће и остати. Сигурна сам да ће Нови Сад, Темишвар и Елефсина уз додатно време пребродити тренутне потешкоће у културолошком и сектору туризма и да ће мобилисати значајне инвестиције, укључујући солидарност на европском нивоу“, рекла је представница Европске комисије, Маргаристис Шинас.

Након предлога Европске комисије одлуку доноси Европски парламент и Европски савет.

Званично обраћање представнице Европске комисије Сузан Конзе поводом померања године титуле Европске престонице културе можете погледати у видеу.

Оставите одговор