Европа код куће: Новосадски уметници уједињени са европским

Објављено у категорији: Вести

Еминентни новосадски уметници део су великог европског пројекта „Europe at Home“ (Европа код куће) који је, у доба карантина, повезао и удружио 14 бивших и будућих Европских престоница културе, међу којима је и Нови Сад.

Активирање локалних уметника, њихово умрежавање са европском сценом у тренутку када су сви у незавидном положају, као и повезивање градова којима је култура једна од окосница развоја, главни су покретачи пројекта „Европа код куће“, у који је позвана и Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, као препознат и успешан партнер у досадашњој сарадњи градова Европских престоница културе.

Драмски писац, позоришни критичар и есејиста, Ласло Вегел и фотографкиња Марија Ковач представници су Новог Сада на овом пројекту, чија је идеја да по један књижевник/ца и фотограф/киња из свих 14 градова, кроз свој рад представе доба карантина, али и све изазове које је пандемија поставила пред свет.

„По болницама, на клиникама тестирају коронавирус, а коронавирус тестира нас. Стоји данас, премештајући се с једне ноге на другу европски човек на прагу Европске уније, као Кафкин јунак пред капијом закона. Државе су већ ушле кроз посебна велика врата, али људи, као појединци још нису прешли праг за њих предвиђене капије. Сваки поједини грађанин има посебну капију, кроз њу треба да уђе и не треба да чека дозволу стражара“ део је Вегеловог текста који ће, као и радови осталих уметника, од четвртка, 30. априла бити доступни јавности на веб страници: www.europeathome.eu

Фотографија 1. Рад Марије Ковач који је део пројекта

Након прве фазе пројекта, идеја је да се укључе и остали европски градови, али и грађани путем друштвених мрежа, који ће такође карантин представити из своје перспективе, додавањем хештега #europeathome.

Иницијатор овог пројекта је португалски кандитат за Европску престоницу културе 2027. године, град Фаро, а са њим заједнички га реализује још 13 градова: Нови Сад (Србија), Боде (Норвешка), Кемниц (Немачка), Еш (Луксембург), Каунас (Литванија), Леуварден (Холандија), Оулу (Финска), Пиран (Словенија), Пловдив (Бугарска), Сан Себастијан (Шпанија), Тарту (Естонија), Валета (Малта), Веспрем (Мађарска).

Линк до радова свих уметника који учествују у пројекту „Еurope at Home“ биће доступни и на друштвеним мрежама:

Фотографија 2. Рад Марије Ковач који је део пројекта

 

Оставите одговор