EURODOC – Сусрет светских филмских продуцената у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

EURODOC, програм обуке намењен европским продуцентима документарног филмског програма, прву овогодишњу сесију одржава у Новом Саду на Петроварадинској тврђави. То је први пут да се у Србији организује овај значајан међународни едукативно-пословни скуп намењен светским продуцентима документарних филмова. Овогодишњи EURODOC окупио је око 60 учесника, не само из Европе, већ из читавог света, који имају заједнички циљ да удруженим снагама развијају међународне пројекте.

На уводу у данашњи програм гостима се обратила председница Управног одбора Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и управница Галерије Матице српске госпођа Тијана Палковљевић Бугарски. Учеснике EURODOC програма упознала је са богатом историјом Новог Сада, као и са чињеницом да је Нови Сад данас један од најпознатијих фестивалских градова у региону, град са бројним културним институцијама и огромним потенцијалом за рад бројних уметника. Госпођа Палковљевић Бугарски представила је и пројекат „Нови Сад 2021“ кроз програмски концепт „За нове мостове“, најавивши један од најзначајнијих задатака у овој години – избор уметничког директора. Гостима је представила и неке од најважнијих капиталних инфраструктурних пројеката који би требало да буду реализовани у оквиру припрема за Европску престоницу културе 2021. године као што су Youth Creative Polis, музичко-балетска школа са концертном двораном и нови пешачки мост на Дунаву.

Прва овогодишња сесија EURODOC-а, која се одржава у Новом Саду, Европској престоници културе 2021, фокусирана је на анализу пројеката и утврђавање најбољих смерница за развој са циљем њиховог глобалног позиционирања. Поред рада у групама, одвијају се и индивидуални састанци учесника са експертима, док је заједничка пажња посвећена питањима интелектуалне својине, правно-уговорних односа и извора финансирања за развој филмских пројекта. Током ове велике филмске радионице посвећене продукционим аспектима и њиховом повазаношћу с аутроским концептима, одржавају се и две студије случаја – анализе већ реализованих копродукција. Овом приликом су то филмови: Dubina dva Огњена Главонића i Cain’s children Марсела Гереа.

Ефикасни модели EURODOC програма засновани су на сусретању и повезивању продуцената и аутора с експертима из документаристичког сектора европских, али и трећих земаља. EURODOC, тако већ 18 година учесницима/ продуцентима и ауторима, током године, омогућава три недеље интензивног заједничког живота и рада у три сесије, кроз које се стичу потребна знања за реализацију и пласман будућих филмских пројеката.

О резулататима EURODOC платформе говори податак да, у просеку, у једногодишњем циклусу, више од 80 одсто пројеката развијених током овог програма обезебеди финансирање. У EURODOC мрежу, која се стално проширује, укључено је око 1.000 професионалаца из 59 земаља који се баве документарним филмом.

Одржавање веома успешне и посећене радионице EURODOC-a у Новом Саду организовала је продуцентска кућа Wаке Уп Филмс.

Радионицу су подржали и помогли у реализацији и Creative Europe Media, Centre national du cinéma et de l’ image animée, PROCIREP (Société des Producteurs de Cinéma et de Télévison), Филмски центар Србије, МЕДИА деск Србија, ДокСрбија, Европска престоница културе 2021, Град Нови Сад, Културни центар Новог Сада, Музеј савремене уметности Војводине, Галерија Матице српске. EURODOC се захваљује и Минситраству културе и информисања Србије и дистрибутерској кући Five Star.

Оставите одговор