ЕПК – велика очекивања, али и велике могућности

Објављено у категорији: Вести

Искуства чланова тимова који се већ реализовали пројекат Европска престоница културе су да су очекивања, пре свега, грађана углавном веома велика, али њихова искуства, такође, показују да су сви пројекти, са више или мање успеха, започели процесе позитивних промена у својим градовима управо кроз пројекат Европска престоница културе. Ово се могло чути синоћ на Панел дискусији под називом Управљање очекивањима, изазовима и легатом у Европској престоници културе коју је на ЕXИТ фестивалу организовао дневни лист Данас уз подршку Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Учесници Панела истакли су да је пројекат Европска престоница културе веома комплексан и уједно најуспешнији културни пројекат на тлу Европе последњи 30 година, јер је усмерен не само ка културном него и социјалном и економском развоју града. У врло кратком временском периоду, од само пет-шест година колико постоји план развоја пројекта Европска престоница културе у једном граду, грађани могу да осете разлику и бољитак. Претходне престонице културе имају јасне резултате као што је случај са Кошицама 2013. године или Марибором 2012. године или као што тимови „Ријека 2020“ и „Темишвар 2021“ имају јасан план шта желе да остане као легат након титуле Европска престоница културе.

Вук Радуловић, шеф Сектора за међународну сарадњу Фондације „Нови Сад 2021“, који је био и модератор Панела, истиче да су од колега добили савет да у првој години буду фокусирани на стратегију и организационе структуре, као и да се највише ангажују на развијању капацитета за спровођење пројекта, а да се о програмима размишља у наредним годинама. Ти процеси су углавном невидљиви за грађане, али су од пресудног значаја за успешну реализацију пројекта.

– Посебна препорука и уједно и похвала за наш тим, што се могло чути и током панела, је да се у реализацију пројекта „Нови Сад 2021“ укључи што шири круг људи, посебно младих људи, што смо ми већ почели да реализујемо кроз наше програме дијалога и партиципације. Уједно, истакнуто је и да је ово пројекат свих нас, свих грађана, који само заједнички можемо успешно спровести, те да се не очекује само од Фондације да самостално ради на томе да се успешно реализује пројекат – рекао је Радуловић и нагласио да је координација и допринос свих културних субјеката и грађана уопште од огромног и пресудног значаја на овом заједничком пројекту.

На позив Фондације „Нови Сад 2021“ која је иницирала састанак тимова прошлих и будућих престоница културе из региона како би разменили искуства и примере добре и лоше праксе током процеса реализације те значајне титуле панелисти су били Емина Вишнић директор пројекта „Ријека 2020“, Владимир Рукавина из тима „Марибор 2012“, Кристијан Потирон „Кошице 2013“ и Тибор Новак члан пројекта „Темишвар 2021“.

Панелисти су посебно нагласили да од уметничких пројеката, позитивних економских, туристичких, социјалних и других ефеката, важније је оно „нематеријално“ што остане граду након године титуле, јер како је на крају Панела истакла Емина Вишнић директор пројекта „Ријека 2020“ волела би да после 2020. године у Ријеци чује не да су „они“ добро реализовали пројекат већ да смо то „сви ми“ добро урадили.

Оставите одговор