ЕПК није само европски, већ је и глобални пројекат

Објављено у категорији: Извештаји

Сектор за међународну сарадњу пројекта „Нови Сад 2021“ је за кратко време, откако је у октобру прошле године Нови Сад добио титулу Европска престоница културе 2021. године, и откако је почетком ове године основана Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, која руководи овим пројектом, успоставио сарадњу са бројним међународним организацијама и институцијама.
Након промоције пројекта „Нови Сад 2021“ међународним партнерима, као и након успостављања сарадње са тимовима који су реализовали или раде на пројектима ЕПК у Печују, Ријеци, Темишвару, Вроцлаву и другим, затим са бројним европским културним институцијама, установама и експертима, почели су преговори и о партнерству и сарадњи са градом Велингтоном на Новом Зеланду.
Вук Радуловић, руководилац Сектора за међународну сарадњу Фондације „Нови Сад 2021“, састао се са Наташом Петковић Јеремић, која је иначе родом из Србије, а тренутно живи на Новом Зеленду и налази се на дужности шефа Сектора за културу града Велингтона. Она је дошла у Нови Сад да би се упознала са концептом пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
Састанак је прошао веома добро, а према речима Вука Радуловића, Наташа Петковић Јеремић показала је велико интересовање за потенцијалну сарадњу тако да је договорено да се наставе разговори о размени уметника из Новог Сада и са Новог Зеланда и пројектима које би могли заједно да реализују.
Како је посебно нагласио Радуловић, показано интересовање уметника из Велингтона и са Новог Зеланда потврђује оно што је раније речено – да пројекат ЕПК није само европски, већ и глобални пројекат. Он је ту тврдњу допунио чињеницом да је, поред започете сарадње са Новим Зелендом, током посете господина Шуђи Когија, генералног секретара јапанског комитета ЕУ-Јапан фест са седиштем у Токију, покренута сарадња с уметницима из Јапана, а постоје планови и за неке сличне пројекте, који би се реализовали с уметницима из Сједињених Америчких Држава.

Оставите одговор