ЕПК: Издвојена средства ЕУ фондова за новосадске пројекте

Објављено у категорији: Вести

Један од начина подршке културној сцени Новог Сада је подизање капацитета новосадских установа културе, организација и удружења, која се реализују и путем средстава ЕУ фондова. Управо кроз пројекте са европском димензијом, омогућавајући лакши приступ средствима ЕУ фондова културним актерима града, осликава се и програмски наратив Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ – људи креирају нове, дугорочне процесе, кључне за културни живот града, из чега произилазе и нови програми и простори.

У овом моменту на реализацију чека пет европских пројеката који обухватају различите сфере, од подршке и унапређења укључености ромске заједнице и женских права и стваралаштва, преко културног наслеђа и туризма, до промоције циркуске уметности и креирања нових платформи.

Идеја пројекта „Дунавски регион за унапређење и развој ромске заједнице“ (Danube region for Improved Access and Empowerment of Roma Development – DREAM ROAD) је да кроз партиципативни развој унапреди дигиталну, информацијску и функционалну писменост Рома. Организације из Србије које су партнери на пројекту су Центар за производњу знања и вештина и Канцеларија за инклузију Рома. Пројекат је одобрен у оквиру програма „INTERREG Danube Transnational Programme“. Главни апликант је Research and Educational Centre Mansion Rakičan, а учествује још 21 организација међу којима је и Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Укупан буџет пројекта износи 2.072.267,40 евра, док укупан буџет пројектних партнера у Србији износи 180.927,40 евра.

Европско женско сећање“ (Europeam Women’s Remembrance – REWOMEN) пројекат је којим ће бити обележено 20 година од доношења Повеље о основним правима Европске уније у оквиру међународне изложбе посвећене историји Женског покрета за ослобођење у Европи. Циљ пројекта је јачање женских права кроз повећање видљивости женске историје Европе и кроз развијање међународне женске солидарности, а одобрен је у оквиру програма Европа за грађане и грађанке. Главни апликант је Архив Војводине и поред Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ учествује још 16 организација из 10 земаља. Укупан буџет пројекта изоси 98.280,00 евра.

Акценат на женска права и стваралаштво ставља и пројекат „Познате жене у науци и култури“ (Famous women in science and culture: experience design through joint cultural tourism route and product development in Serbia-Hungary cross-border region – WSCRoute). Пројекат се бави решавањем питања недовољне промоције и признања културног наслеђа еминентних жена у прекограничној области Мађарске и Србије. Циљ пројекта је јачање и разноликост прекограничне туристичке понуде кроз креирање заједничке туристичке руте која повезује знамените жене из области науке и културе. Туристичка рута ће почети у Новом Саду и завршити у Сегедину, повезујући значајна места, музеје и галерије. Пројекат је одобрен у оквиру трећег позива програма INTERREG IPA HU-SRB, а главни апликант је Музеј града Новог Сада. Укупан буџет пројекта износи 463.064,00 евра, док је буџет Музеја града Новог Сада 246.064,00 евра.

Јачање европских трендова и уметника у циркуским уметностима“ (Boosting European Trends and Artists in Circus Arts – BETA CIRCUS) пројекат је који се бави новим трендовима у савременом циркусу и стварањем могућности за уметнике да тренирају на професионалном нивоу. Истовремено, основни циљ је развој публике која ће моћи да се упозна са новим перформативним концептима. Пројекат је одобрен у оквиру програма Креативна Европа, док је Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ придружени партнер. Главни апликант је „Be a Place“ из Португала, а пројектни партнери долазе из Италије, Летоније и Србије. Нашу земљу представља Центар за развој циркуских уметности Лудифико. Укупан буџет пројекта износи 320.867,00 евра, док је буџет за пројектног партнера из Србије 48.440,00 евра.

Пројекат EYE NET 2.0 (European Youth Engagement Network 2.0), одобрен у оквиру програма Европа за грађане и грађанке, има за циљ приближавање политичке историје, вредности и проблеме Европске уније младима, кроз употребу уметности и културе као алата за неформално образовање. Намера је да се побољша квалитет културе, политичка свест, критичко размишљање и међународна солидарност младих. Током пројекта ће се продуцирати по једна позоришна представа у партнерским земљама и осам извођења на одређене теме: мигрантска криза, женска права, евроскептицизам, солидарност, лажне вести, екологија, антифашизам и економија. Поред Фондације, као носиоца пројекта, учествује још 15 организација из 10 земаља. Укупан износ одобрених средстава износи 148.680,00 евра.

Оставите одговор