EPK: Izdvojena sredstva EU fondova za novosadske projekte

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Jedan od načina podrške kulturnoj sceni Novog Sada je podizanje kapaciteta novosadskih ustanova kulture, organizacija i udruženja, koja se realizuju i putem sredstava EU fondova. Upravo kroz projekte sa evropskom dimenzijom, omogućavajući lakši pristup sredstvima EU fondova kulturnim akterima grada, oslikava se i programski narativ Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ – ljudi kreiraju nove, dugoročne procese, ključne za kulturni život grada, iz čega proizilaze i novi programi i prostori.

U ovom momentu na realizaciju čeka pet evropskih projekata koji obuhvataju različite sfere, od podrške i unapređenja uključenosti romske zajednice i ženskih prava i stvaralaštva, preko kulturnog nasleđa i turizma, do promocije cirkuske umetnosti i kreiranja novih platformi.

Ideja projekta „Dunavski region za unapređenje i razvoj romske zajednice“ (Danube region for Improved Access and Empowerment of Roma Development – DREAM ROAD) je da kroz participativni razvoj unapredi digitalnu, informacijsku i funkcionalnu pismenost Roma. Organizacije iz Srbije koje su partneri na projektu su Centar za proizvodnju znanja i veština i Kancelarija za inkluziju Roma. Projekat je odobren u okviru programa „INTERREG Danube Transnational Programme“. Glavni aplikant je Research and Educational Centre Mansion Rakičan, a učestvuje još 21 organizacija među kojima je i Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Ukupan budžet projekta iznosi 2.072.267,40 evra, dok ukupan budžet projektnih partnera u Srbiji iznosi 180.927,40 evra.

Evropsko žensko sećanje“ (Europeam Women’s Remembrance – REWOMEN) projekat je kojim će biti obeleženo 20 godina od donošenja Povelje o osnovnim pravima Evropske unije u okviru međunarodne izložbe posvećene istoriji Ženskog pokreta za oslobođenje u Evropi. Cilj projekta je jačanje ženskih prava kroz povećanje vidljivosti ženske istorije Evrope i kroz razvijanje međunarodne ženske solidarnosti, a odobren je u okviru programa Evropa za građane i građanke. Glavni aplikant je Arhiv Vojvodine i pored Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ učestvuje još 16 organizacija iz 10 zemalja. Ukupan budžet projekta izosi 98.280,00 evra.

Akcenat na ženska prava i stvaralaštvo stavlja i projekat „Poznate žene u nauci i kulturi“ (Famous women in science and culture: experience design through joint cultural tourism route and product development in Serbia-Hungary cross-border region – WSCRoute). Projekat se bavi rešavanjem pitanja nedovoljne promocije i priznanja kulturnog nasleđa eminentnih žena u prekograničnoj oblasti Mađarske i Srbije. Cilj projekta je jačanje i raznolikost prekogranične turističke ponude kroz kreiranje zajedničke turističke rute koja povezuje znamenite žene iz oblasti nauke i kulture. Turistička ruta će početi u Novom Sadu i završiti u Segedinu, povezujući značajna mesta, muzeje i galerije. Projekat je odobren u okviru trećeg poziva programa INTERREG IPA HU-SRB, a glavni aplikant je Muzej grada Novog Sada. Ukupan budžet projekta iznosi 463.064,00 evra, dok je budžet Muzeja grada Novog Sada 246.064,00 evra.

Jačanje evropskih trendova i umetnika u cirkuskim umetnostima“ (Boosting European Trends and Artists in Circus Arts – BETA CIRCUS) projekat je koji se bavi novim trendovima u savremenom cirkusu i stvaranjem mogućnosti za umetnike da treniraju na profesionalnom nivou. Istovremeno, osnovni cilj je razvoj publike koja će moći da se upozna sa novim performativnim konceptima. Projekat je odobren u okviru programa Kreativna Evropa, dok je Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ pridruženi partner. Glavni aplikant je „Be a Place“ iz Portugala, a projektni partneri dolaze iz Italije, Letonije i Srbije. Našu zemlju predstavlja Centar za razvoj cirkuskih umetnosti Ludifiko. Ukupan budžet projekta iznosi 320.867,00 evra, dok je budžet za projektnog partnera iz Srbije 48.440,00 evra.

Projekat EYE NET 2.0 (European Youth Engagement Network 2.0), odobren u okviru programa Evropa za građane i građanke, ima za cilj približavanje političke istorije, vrednosti i probleme Evropske unije mladima, kroz upotrebu umetnosti i kulture kao alata za neformalno obrazovanje. Namera je da se poboljša kvalitet kulture, politička svest, kritičko razmišljanje i međunarodna solidarnost mladih. Tokom projekta će se producirati po jedna pozorišna predstava u partnerskim zemljama i osam izvođenja na određene teme: migrantska kriza, ženska prava, evroskepticizam, solidarnost, lažne vesti, ekologija, antifašizam i ekonomija. Pored Fondacije, kao nosioca projekta, učestvuje još 15 organizacija iz 10 zemalja. Ukupan iznos odobrenih sredstava iznosi 148.680,00 evra.

Ostavite odgovor