Ослобађање од терета прошлости кроз изложбу „Entering Valhalla” у Свилари

Објављено у категорији: Вести

Ослобађање од мрачних сећања уз интеракцију са публиком, видео запис и скулптуру сплава у пламену, осликавају несвакидашњу изложбу „Entering Valhalla” аутора Гојка Дутине, Бојана Дојкића и Филипа Марковиновића, која ће бити представљена од 4. до 7. августа у Културној станици Свилара.Entering Valhalla

Кроз уметничку акцију, те и инсталацију коју чине скулптура и видео пројекција, изложба евоцира религијско-магијску праксу добро познату свим културама света.

Симболичким спаљивањем предмета који нас емоционално оптерећују, а који су прошле недеље сакупљани по целом граду, аутори су реализовали један сегмент изложбе, док ће у наредном приказати видео запис којим је документован овај догађај и скулптуру сплава у пламену, који представља архетипски прелаз са једног света на други.

Рад на овој мултимедијалној изложби тројице уметника одвијао се у неколико фаза у којој је прва чисто перфоративна и није део изложбене поставке, али јесте део читавог процеса, слажу се уметници.

„Колицима из супермаркета смо сакупљали предмете који представљају емотивни терет. Ти предмети су на крају спаљени. Снимањем перформанса настао је други сегмент, видео рад, који даје контекст и објашњава саму скулптуру, тј. инсталацију. Он је део изложбене поставке. И ту је, наравно, сама инсталација, као повод и крајњи ишод целог рада”, објашњава један од аутора, редитељ Филип Марковиновић.

Ватра и спаљивање су архетипски појмови и присутни у скоро свим културама. Углавном је симболика спаљивања везана за прелазак са овог на неки други свет. Разлику чини разлог из ког се то ради. Овде је у питању ослобађање од лоших успомена. Али, из пепела такође може да се роди и нешто ново, напомиње Марковиновић и додаје:

„Људи се ослобађају најразличитијих ствари. Од предмета везаних за неке трауме и неугодне периоде живота, до предмета који више симболизују пропуштене шансе. Забележили смо део одговора у видеу, а постоји и дневник, тј. инвентар предмета са описом трауме. Учесници у перформансу су имали могућност и да се не изјасне уколико је предмет везан за нешто што је сувише интимно. Сама одлука да се ослободиш нечега што те подсећа на неку трауму је заправо одлука да одбациш и саму трауму”.

јавни конкурс уметници сад

Пројекат „Entering Valhalla” један је од 22 пројекта који су добили средства на Јавном позиву новосадским уметницима, а у оквиру пројекта „Уметници. Сад!”. Филип Марковиновић каже да је ово шанса да се уметничка сцена поново покрене:

„Предуго је културна политика града, а и шире, била окренута манифестацијама и последице неулагања у уметничку продукцију су очигледне. Зато поздрављам ову иницијативу и надам се да ће оваквих позива уметницима бити више. Јер једино се континуираним улагањем у продукцију и оснаживањем актера локалне сцене може створити основа за неку нову ументичку сцену у граду”, каже Марковиновић.

Отварање изложбе са инсталацијом и видео-пројекцијом биће одржано 3. августа у 19 часова и моћи ће да се прати онлајн на Фејсбук страници Културне станице Свилара и Културних станица.

Публика ће моћи да посети изложбу од 4. до 7. августа у периоду између 10 и 18 часова у Културној станици Свилара, поштујући превентивне мере донете услед епидемиолошке ситуације.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је компанија Меркатор С.

Оставите одговор