Енергија волонтирања

Објављено у категорији: Вести

Новосадски волонтерски сервис је од маја ове године дао подршку за 40 различитих активности, што у спорту, култури, што у омладинском раду, здравству или заштити животне средине. У бази ове платформе је преко 500 волонтера, а до сада је укупно остварено преко три хиљаде волонтерских сати. У дворцу Еђшег је тим поводом одржана Конференција „Енергија волонтирања“ са идејом да се прикажу досадашњи резултати платформе.

„Оно што је занимљиво јесте да смо почели да бројимо и да заиста правимо неку статистику колико имамо волонтера, колико су они заправо ангажовани, на којим пословима и то је врло једна занимљива ствар која може да прикаже вредност волонтерског рада,“ објашњава координатор Новосадског волонтерског сервиса Војислав Пркосовачки.

Новосадски волонтерски сервис (НВС) је платформа организовања волонтерског рада у Новом Саду. Настала је на иницијативу Омладинске престонице Европе 2019 и Европске престонице културе 2021, а мотив за његово креирање је задовољавање потреба за волонтерским кадром током реализације активности престоница.

„Показали смо да када делимо ресурсе и, као две престонице, радимо заједно, можемо да направимо трајне механизме, а све у циљу унапређења, што се тиче ОПЕНС-а, омладинске политике у Новом Саду. Нама је важно је да тај Новосадски волонтерски сервис буде део омладинске политике. Циљ нам је да унапредимо систем и изградимо механизме тако да млади људи виде бољитак од стране система који постоји због њих, “ објашњава координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић, додајући да је важно напоменути да је било пуно волонтерских активности ове године, које и НВС успео да испрати. „Показали смо да један такав сервис може да функционише, ради и буде на услузи разним институцијама или организацијама и да треба да видимо у наредном периоду како то може постати један стални градски сервис, који је модел да то постане трајно, одрживо решење и да ми видимо како ће се финансирати у будућности“.

Локални волонтерски сервис би требало да својим програмом промоције обухвати и предочи добробити волонтерства, усмеравајући локалне партнере на едукацију и усавршавање вештина у области волонтерског менаџмента. Дакле, циљ успостављања Новосадског волонтерског сервиса је развијање јединственог локалног центра за волонтерски рад.

„Ко-менаџмент је битан и када је реч о програму које воде две престонице. Природно је да између два процеса постоји низ тачака преклапања, али и сарадње. И, управо се у пројектима на којима сарађују престонице и показала потреба и следећи природни партнер у процесу. НВС је дугорочан  пројекат, самим тим то је и пра ви легат сарадње две престонице”, каже координаторка развојних пројеката у Фондацији „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Милица Рашковић.

Оставите одговор