Екологија је саставни део културе – акција удружења „Зелени Сад“

Објављено у категорији: Вести

„Екологија је саставни део културе и требало би да постане наша свакодневница. Пандемија је проузроковала физичку дистанцу, али од природе не треба да се дистанцирамо“, рекла је Сара Павков из еколошког удружења „Зелени Сад“.

Након карантина, они се враћају својим активностима и то на симболичан начин акцијом „Не буди на ЕКО-дистанци“, којом су желели да обнове „Нашу вертикалну башту“ на Детелинари.

„Наша вертикална башта“ један је од пројеката који је одабран у оквиру првог конкурса за уређење малих јавних површина „Нова места-Микрогрантинг“, којим је удружење „Зелени Сад“ желело да оживи и улепша улицу др Светислава Касапиновића и комшилуку подари аутентичну баштицу.

„Идеја обнављања вертикалне баште, коју смо поставили пре две године уз помоћ Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, има за циљ да укључи наше комшије да заливају биљке и брину о њима, јер су оне ту и постављене за њих и због њих. Обезбеђено је преко 60 садница, биљке су углавном вишегодишње и изискују заливање једном у четири до пет дана“ испричала нам је Сара.

Међу посађеним биљкама су бршљен, зечије уши, плава трава, лаванда, нана…

Удружење „Зелени Сад“ већ размишља о новим локацијама на којима би реализовали своја креативна и еколошка решења, а конкурс „Нова места-Микрогрантинг“ виде као одличну прилику за то.

„Идеална прилика за удружења грађана која су активна на територији читавог града Новог Сада да покажу чиме располажу и што се тиче стручности и што се тиче креативних идеја. И 2018. смо имали изузетно креативне идеје које су уродиле плодом, а надам се да ћемо, када се ситуација врати у нормалу, моћи то да наставимо и током наредног конкурса“ рекла је Сара.

 

Оставите одговор