Циклус концерата у Еђшегу „Pocket Globe“ доводи музичаре из Шпаније, Француске, Белгије, Турске, Босне и Херцеговине и других земаља

Објављено у категорији: Вести

Серија концерата, нов звук, светска музика – културна станица Еђшег у Нови Сад доноси нове, првенствено музичке садржаје – Pocket Globe циклус.

У првом циклусу очекују нас три концерта у културној станици Еђшег, који доносе спој различитих нација, култура, музике, инструмената и који су програмски повезани са “братским”, београдским фестивалом Тодо Мундо.
По узору на тај фестивал, у првом Pocket Globe циклусу у Нови Сад стижу велика имена са актуелне светске музичке сцене, када говоримо о етно, џез и експерименталној музици.

Први концерт биће у недељу, 29. септембра, са почетком у 20.21 час, када ће наступити Vardan Hovanissian & Emre Gultekin. Ова два уметника су спој неспојивог, из више аспеката, који управо кроз музику показују како се разлике могу помирити. Hovanissian из Јерменије и Gultekin из Турске, на занимљив начин преплићу звукове крајева одакле долазе, свирајући сваки на свом традиционалном инструменту – јерменски дудук и турски саз.
Њихова музика изазива меланхолично-носталгичне емоције код слушалаца, подстичући на размишљање о бесмислу ратова и неопходности хармоније међу људима.

„Пред нама је почетак реализације једне идеје која већ дуго тиња у душама нас музичких сладокусаца, а састоји се у томе да Новосађанима у више циклуса у скоријој будућности буде представљена и приближена музика коју заиста ретко имају прилику у свом граду да слушају. Биће ово један својеврсни фестивал несвакидашњег звука и богатства различитости који има за циљ да од нас направи пазљиве слушаоце отвореног срца и културолошки нас обогати у тој мери да ћемо сваки следећи циклус са радозналосћу исчекивати“ кажу у културној станици Еђшег.

Следећи концерт у оквиру првог циклуса заказан је за 2. октобар, такође у 20.21 час, а посетиоци културне станице на Грбавици имаће прилике да виде и чују састав Rumbaristas, четири момка, који такође у заједничко стваралашво доносе музику својих земаља – Шпаније, Француске, Белгије па их је тешко сврстати у један музички жанр, али оно што је сигурно јесте то да управо тај спој прави одличну журку, на којој је плесање неизбежно.


Већ сутрадан, 3. октобра наступиће Даниел Лазар и Алмир Мешковић. Овај дуо чине два мастера са Норвешке музичке академије, који имају више од двадесет година искуства у музицирању, како у класичној тако и у етно музици. Како обојица долазе из разлицитих традиција њихова музика је необични коктел емоција и експресије кроз који када још провуку и елементе Моцарта и призвуке ромске музике добијамо нешто јединствено, немогуће за дефинисати и уоквирити. Концерт такође почиње у 20.21 час.


Информације о првом циклусу концерата можете пронаћи и овде.
Карте за концерте могу се пронаћи на продајним местима Gigstix-a.

У наредним циклусима планиране су и пројекције филмова, различите радионице, а културна станица Еђшег приредиће својим посетиоцима и укусне залогаје.

Оставите одговор