EcocNews: Волонтере није зауставила ни пандемија

Објављено у категорији: Вести

„Услед потешкоћа, леже могућности“, рекао је Алберт Ајнштајн и то се показало на примеру координатора волонтера из прошлих, садашњих и будућих Европских престоница културе, преноси EcocNews, портал који је основала група новинара који прате вести из Европских престоница културе.

Како наводе, током првог закључавања услед пандемије коронавируса, у 2020. години појавила се потреба за поновним повезивањем и разменом искустава. Волонтирање у култури суочило се такође са тешким периодом, али се показало и као важан аспект друштва, те је тако настала „Мрежа координатора волонтера Европских престоница културе”.

Градови престонице културе који су се придружили овој мрежи су: Волонтерски програм из Сибиња, Вроцлав 2016, Архус 2017, Пафос 2017, Матера 2019, Пловдив 2019, Голвеј 2020, Ријека 2020, Еш 2022, Каунас 2022, Нови Сад 2022, Веспрем 2023, Темишвар 2023, Елефсина 2023. и Тарту 2024.

Један од основних начела ове Мреже јесте да покаже да волонтери могу да помогну да култура постане доступна већем броју људи, смањујући културни јаз између људи и заједница. Током пандемије, дигитализација културних садржаја била је веома користан алат који је омогућио настанак професионалне платформе за координаторе волонтера из Европских престоница у циљу размене информација, искустава и знања, организовања и подршке заједничким пројектима и постојећим и будуцћим волонтерским програмима. Од 30. априла 2020. године, реализовано је 30 интернет састанака, пише овај портал.

Мрежа координатора волонтера Европских престоница културе омогућила је волонтерима из различитих Европских престоница културе да разговарају о својим градовима, својим искуствима као и о томе шта за њих значи бити ЕПК волонтер.

Поводом Светског дана културне разноликости за дијалог и развој, 21. маја је организован онлајн квиз у оквиру ког су ЕПК волонтери учили више о другим престоницама, њиховој историји и традицији. У децембру прошле године, у оквиру Међународног дана волонтера такође је организован онлајн састанак где су присутни говорили о својим градовима и тако су се упознали волонтери из чак 16 земаља.

Један од циљева Мреже је промоција паневропске солидарности, демонстрирајући како волонтирање у култури оснажује волонтере и доприноси развоју појединаца и заједнице.

Упркос ограничењима, ова добровољачка мрежа се никада није зауставила и покушавала је да се „креће” упркос ограничењима и физичкој удаљености. Сви волонтери доприносе добробити и социјалној кохезији заједница.

Сви заинтересовани, више информација могу добити путем мејл адресе Мреже волонтерских координатора Европске престонице културе: evcn2020@gmail.com. Чланак у целости можете прочитати на порталу Еcocnews.com.

Подсећамо вас да су Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” и Новосадски волонтерски сервис отворили позив за све заинтересоване који желе да постану део волонтерског тима и који ће учествовати у реализацији и промоцији програма, до и у години титуле престонице културе. Пријаве се врше путем формулара до 31. маја.

 

Фото: В. Величковић

Оставите одговор