Друга Европа: Нови позоришни фестивал у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

Програмски лук „Друга Европа“ ове недеље представља нови фестивал који у фокус ставља друштвену инклузију и развој публике из маргинализованих група, брише границе између професионалног и омладинског, институционалног и ванинституционалног театра – УПАД фестивал у Новом Саду од 30. октобра до 8. новембра.
Нови позоришни фестивал покреће Студентски културни центар Нови Сад, а део је европског пројекта „Be specACTive“, чији је главни циљ развој публике односно креирање такозваних „активних гледалаца“ или „селектора“. Управо је група младих, активних гледалаца, коју је формирао СКЦНС, била селектор УПАД фестивала, а новосадска публика ће имати прилике да види седам представа.
„Наши преци једите са нама“ Пулс Театра и Народног позоришта Стерија, прва је представа у оквиру УПАД фестивала која ће 30. октобра бити одиграна у Новосадском позоришту у 20 часова. Како је сам редитељ представе, Стеван Бодрожа, рекао „Наши преци, једите са нама” младог драмског писца Горана Миленковића, „представља савремену „реинкарнацију” великог „Сабирног центра” Душана Ковачевића“.
Представа „Јесте ли за безбедност“ следећа је на УПАД репертоару, 31. октобра у Новосадском позоришту у 20 сати. Представа Народног позоришта у Београду разоткрива, именује и деконструише различите механизме прокламоване (мушке) безбедности у периоду почетка распада Југославије када су се разарања, страдања, патње и протеривања људи још могла спречити. Посвећена је онима који су својим деловањем, јавним иступањима, заједничким активностима, чинили све да спрече реторику која води у ратно лудило, истинито обавештавају, помогну страдалима и прогнанима, ублаже патњу људи.
Поред ових, у оквиру УПАД фестивала 2. новембра биће одиграна представа „Североисток“ Бео арт и Битеф театра, настала по истинитим сведочењима преживелих у талачкој кризи у Москви 2002. године, када је група чеченских терориста упала у једно позориште и захтевала да Руси повуку своје трупе из места Грозног.
Представа „Талас“ Омладинског позоришта „Дадов“, инспирисана школским експериментом, који је у САД спровео професор Рон Џоунс, биће изведена 5. новембра.
Одмах затим 6. новембра представа „О с(а)вести“ Хлеб Театра, говори о трагично настрадалој Дади Вујасиновић, новинарки листа „Дуга”, чија смрт још није разјашњена, док је за 7. новембар заказана представа „Рубиште“ Шабачког позоришта.
Све представе биће изведене у Новосадском позоришту, у 20 часова, једино ће последња представа у оквиру фестивала „Мртво море за почетнике“ гимназије из Лебана бити изведена у гимназији „Лаза Костић“ 8. новембра, такође у 20 сати.
Улазнице за представе могу се купити по цени од 500 динара на благајни Новосадског позоришта и путем Gigstix продајне мреже. Цена комплет улазница за свих седам представа је 2.500 динара. За студенте и средњошколце улазнице за појединачну представу су 300 динара, а комплет улазница 1.500 динара.
Европски пројекат „Be specACTive“ кофинансиран је кроз програм Креативна Европа – Култура. Пројекат је финансијски подржан од Министарства културе Републике Србије и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Оставите одговор