Донета одлука о оснивању фондације која ће управљати пројектом „Нови Сад 2021“

Објављено у категорији: Uncategorized

Скупштина Града Новог Сада је данас усвојила Одлуку о финансирању пројекта „Нови Сад 2021“, који садржи основне смернице финансирања пројекта до 2021. године када ће Нови Сад бити Европска престоница културе.

Истовремено је усвојена и одлука да ће Културни центар Новог Сада формирати посебну фондацију која ће управљати пројектом Нови Сад 2021. Очекује се да ће на првој наредној седници, Скупштина изабрати чланове Управног, Надзорног одбора и директора који ће управљати радом фондације. Како је речено на седници Скупштине, основни принципи на којима ће се темељити рад Фондације – биће принципити јавности, демократије у одлучивању, транспарентности и партиципативности.

Одлука о финансирању садржи план улагања Града за оперативне и инфраструктурне пројекте до 2021. године, али и пројектована финансијска улагања са преосталих нивоа власти – покрајинског и националног, односно Покрајинског секретаријата за културу АП Војводине и Министарства за културу Владе Републике Србије.

Осим средстава за финансирање из јавног сектора, планирано је подстицање улагања из приватног сектора и јавно-приватна партнерства, али и формирање тимова за пријављивање пројеката на ЕУ фондове, како би се постигао максималан ефекат улагања из алтернативних извора финансирања.

Како је планирано, новац ће бити употребљен за реконструкцију Кинеске четврти, уређење Културног центра на Новом насељу, Клиси, у Сремској Каменици, за изградњу „Новосадског уметничког центра“ који ће се састојати из Музичке школе, Балетске школе и градске концертне дворане, као и за уређење бројних других културних и урбаних пунктова у месним заједницама.

Предвиђена средства за финансирање пројекта су усвојена у истим износима који су наведени у апликационој књизи, којом је град конкурисао за добијање престижне титуле. Тиме је још једном показана чврста посвећеност преузетим обавезама од стране свих нивоа власти и потврђено да ће се заједнички радити на имплементацији пројекта „Нови Сад 2021“ координисано и континуирано.

Оставите одговор