Дијалогом до развоја Кинеске четврти

Објављено у категорији: Вести

Конференција на Егзит фестивалу
„Дијалогом до развоја кинеске четврти“
Недеља, 9. јул у 19.30, Улица активизма

Градска управа за културу Новог Сада и Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ дефинисале су начин успостављања културе дијалога поводом апела градоначелника Новог Сада о даљем развоју тзв. Кинеске четврти.

Циљеви пројекта, наведени у апликационом формулару, односе се пре свега на очување индустријског комплекса “Петар Драпшин“ и промену намене за потребе спровођења низа културних програма, обука и дискусија, са крајњим циљем самоодрживости простора и креирања „Омладинског креативног полиса“.

План активности за очување тзв. Кинеске четврти, резултирао је усвајањем „Плана детаљне регулације“ за очување простора од даљег пропадања, уз уважавање идентитета у инфраструктурном и суштинском смислу. Планом детаљне регулације дефинисан је Форум за културу као средство комункације са јавношћу, у развојној фази пројекта.

С друге стране, покренуће се и Диван – серија отворених разговора са грађанима Новог Сада и стручном јавношћу, са циљем идентификовања актуелних питања у сфери културног система града и унапређења пројеката у оквиру Европске престонице културе. Током прошле године, у процесу кандидатуре Новог Сада за ЕПК, овај пројекат је усвојен од стране Уметничког савета и као такав се нашао у победничкој апликацији.

Диван ће организовати чланови тима Фондације „Нови Сад 2021”, а учешће у њему је отворено како за стручну, тако и заинтересовану најширу јавност.

На основу усаглашених термина Управе за културу и Фондације, предложене су четири фазе изградње дијалога. Прва фаза је конференција на Егзит фестивалу „Дијалогом до развоја кинеске четврти“ као уводни процес за развој дијалога. Ова конференција иницирана је од стране часописа „Данас“ а као циљ се наводи најава процеса за улазак у дијалог за ширу јавност. Ипак, за све оне који неће присуствовати конференцији, Фондација „Нови Сад 2021“ обезбедила је пренос уживо, путем своје Фејзбук странице, са почетком у 19.30. По завршетку конференције, последњих петнаест минута предвиђеноје за постављање питања панелистима путем преноса уживо.

Панелисти на конференцији биће: Немања Миленковић – Фондација Нови Сад 2021; Вукашин Гроздановић- ОПЕНС; Здравко Вулин –продуцент; Пера Мирковић – представник уметника тзв.Кинеске четврти; Слободан Јовић – Друштво архитеката Новог Сада. Након конференције уследиће и први Форум за културу- 10.јула.

Следећа фаза јесте истраживачки процес за улазак у дијалог, који подразумева мапиранје простора тзв.“Кинеске четврти; анкетно испитивање грађана и грађанки (2021 испитаник); примери добре праксе трансформације индустријског наслеђа; као и онлајн формулар за давање предлога грађана на сајту Фондације „Нови Сад 2021“.

Трећа фаза дијалога, подразумева организацију три Дивана и три Форума за културу.

Као завршна фаза дијалога, а кроз демократичан и транспарентан процес заснован на чињеницама, иницијатива Градске управе за културу и Фондације „Нови Сад 2021“, као посредника у комуникацији са стручном и најширом јавношћу, резултираће усаглашеним закључцима о даљем развоју некадашњег индустријског комплекса „Петар Драпшин“. То ће бити први пут да се кроз један отворен и свеобухватан дијалог артикулишу јасне смернице трансформације индустријског наслеђа у Новом Саду, па и шире, спречавајући досадашње различите интерпретације.

Оставите одговор