Демократизација дигитализације: библиотекари и корисници за очување националне културне баштине

Објављено у категорији: Вести

„Демократизација дигитализације: нове дигиталне технологије за кориснике установе културе” један је од пројеката подржаних кроз јавни конкурс Фондације „Публика у фокусу” средствима опредељеним из буџета АП Војводине за 2017. годину. Пројекат заједничким снагама реализују Градска библиотека у Новом Саду и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ из Београда, уз подршку пројектних партнера Библиотеке Матице српске и Историјског архива Града Новог Сада, а његов крајњи циљ је укључивање што већег броја корисника у процес дигитализације библиотечке и архивске грађе, како би се она учинила доступнијом.

У оквиру пројекта, у петак, 21. децембра 2018. године, у просторијама Историјског архива града Новог Сада, са почетком у 10:00 часова, одржаће се Централна национална радионица под називом „Демократизација дигитализације” на којима ће библиотекарима бити представљене нове технолошке могућности за промену начина рада библиотека, засноване на процесима дигитализације грађе.

Радионицу ће отворити представница Кабинета председника Владе Републике Србије, др Светлана Јовановић, а њено вођење преузети специјалан гост др Гинтер Малбергер са Универзитета у Инзбруку, који предводи паневропски тим за развој нових технологија за дигитализацију културног наслеђа у оквиру пројекта H2020 READ и европске колаборативе Transkribus.

У оквиру радионице учесницима ће бити омогућен самосталан рад са елементима који чине нове технолошке могућности за промену парадигме пословања засноване на дигитализацији, scanTent, docScan Transkribus.

Биће размотрени различити аспекти рада ових технологија и досадашњих искуства њихове примене у више европских земаља и Србији, у оквиру пројекта Европске Комисије H2020 READ и објашњене перспективе примене у оквиру европске колаборативе Transkribus.

Реализација пројекта „Демократизација дигитализације: нове дигиталне технологије за кориснике установа културе”, која се одвија под покровитељством Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” трајаће до краја 2019. године и очекује се да ће донети низ занимљивих и корисних новина у библиотечком пословању, ојачати сарадњу библиотекара и крајњих корисника и учинити новосадске библиотеке важним и незаобилазним актерима у пројектима очувања националне културне баштине.

 

Оставите одговор