Публика у фокусу: „Да се сликујемо“

Објављено у категорији: Вести

Kако су се облачили некада, каква се одећа носила, шта је то ношња, шта оглавље, какав је накит ношен и које су фризуре биле модерне пре 100 и више година и фотографије предака из породичних албума – ово су биле теме радионице „Да се сликујемо“ реализоване са ученицима ОШ „Десанка Максимовић“ из Футога. 

Радионица је одржана у оквиру истоименог пројекта „Да се сликујемо“ који Културни центар „Младост“ Футог реализује под покровитељством Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и један је од пројеката који је финансиран кроз конкурс Фондације „Публика у фокусу“. 

Програм „Публика у фокусу“ има за циљ да оснажи и подржи институције културе у Новом Саду и Зони 021 у њиховом континуираном раду на развоју културних навика, потреба и компетенција грађана Новог Сада.

Пројекат „Да се сликујемо“ омогућава публици да партиципира у креирању дела садржаја Фестивала ношње, накита и оглавља „Бисерна грана“. Идеја пројекта је да омогући грађанима да активно учествују у креирању културног садржаја, да сами буду актери и аутори културног догађаја – изложбе старих фотографија из породичних албума на којима је приказана народна ношња у контексту свакодневице. На изложби ће бити приказане / представљене старе фотографије прикупљене из приватних колекција суграђана, фотографисане до 1970.године, на којима је приказана народна ношња.

До краја децембра, кроз пројекат „Да се сликујемо“, дружићемо се 6. децембра са децом из вртића „Меда“ из Футога, 11. децембра са ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Ирига и 17. децембра са ученицима ОШ „Марија Трандафил“ у Ветернику. 

Оставите одговор