Brojne mogućnosti za saradnju sa kulturnim organizacijama u Donjoj i Gornjoj Austriji

Objavljeno u kategoriji: Izveštaji

Departman za kulturu Donje Austrije u okviru projekta saradnje i umrežavanja kulturnih organizacija u Dunavskom regionu organizovao je prijem za predstavnike Fondacije „Novi Sad 2021“.
Posetu Nemanje Milenkovića, generalnog direktora Fondacije „Novi Sad 2021“, i njegovih saradnika Lazara Jovanova, rukovodioca Sektora za participaciju i Vuka Radulovića, rukovodioca Sektora za međunarodnu saradnju, inicirala je šefica Sektora za međunarodnu saradnju Departman za kulturu Donje Austrije Katke Krejčove, a zamišljena je kao zajednički rad timova na unapređenju saradnje, osmišljavanju zajedničkih projekata i podizanju kapaciteta radi sprovođenja projekta Evropske prestonice kulture.
Prvi deo radne posete delegacije Fondacije „Novi Sad 2021“ činili su susreti sa zvaničnicima i kulturnim radnicima u Donjoj i Gornjoj Austriji, sa kojima su razmenjena iskustva i razgovarano o potencijalima buduće saradnje. Članovi naše delegacije su se susreli sa Hermanom Dikovićem, šefom Departmana za kulturu Donje Austrije, Paulom Geslom, direktorom NOKU asocijacije kulturnih kompanija Donje Austrije, Peterom de Martinom generalnim sekretarom Argodonau organizacije, Martinom Šturmom, umetničkim direktorom Kulturnog centra Gornje Austrije, Mafredom Grubauerom, rukovodiocem Turističke asocijacije Linca i drugima. Tom prilikom je predstavljen projekat „Novi Sad 2021“ i strateški planovi Fondacije za unapređenje kulturnog sektora i realizaciju umetničkih programa do 2021. godine, dok su domaćini preneli dosadašnja iskustva i predstavili projekte i programe na kojima su angažovani.
U drugom segmentu, predstavnici Fondacije „Novi Sad 2021“ imali su jedinstvenu priliku da se upoznaju uspešni primeri iz prakse i najuspešnije kulturne inicijative. Tako su im, između ostalog, predstavljeni revolucionarni koncept holdinga kulturnih ustanova (NOKU), projekat „Krovovi“ u Lincu koji podrazumeva svojevrsne šetnje po krovovima kulturnog kvarta i umetničke instalacije na vrhovima zgrada, godišnja izložba „Islam“ posvećena negovanju tolerancije i multikonfesionalnosti u srednjovekovnom dvorcu Šalaburg, visokotehnološka umetnost u muzeju „Ars Elektronika“ u Lincu i kroz projekat „Nosivo pozorište“, muzičke svečanosti u okviru projekta „Grafeneg – koncerti na velikoj otvorenoj pozornici“ i projekat muralizacije u trgovačkoj luci u Lincu.
Posebno značajan segment posete bili su radni sastanci sa predstavnicima tima „Linc 2009“. Naime, projekat Linca je jedan od najboljih pozitivnih primera realizacije projekta Evropske prestonice kulture, a članovi tima su se susreli sa Valterom Pučogluom, jednim od lidera projekta i Simonom Lahnerom koji je bio zadužen za programe gostoprimstva i marketinga. Tom prilikom domaćini su predstavili rezultate projekta „Linc 2009“ i pružili dragocene savete našim članovima tima.
Značajan segment posete, naravno, bio je i razgovor o mnogobrojnim zajedničkim projektima i idejama za kulturne programe u budućnosti. Kako je dogovoreno, članovi tima za međunarodnu saradnju Fondacije „Novi Sad 2021“ nastaviće komunikaciju sa novim partnerima u cilju realizacije dogovorenog i pospešivanju saradnje kulturnih radnika i umetnika u Novom Sadu i pokrajinama Gornja i Donja Austrija.

Ostavite odgovor