Бројне могућности за сарадњу са културним организацијама у Доњој и Горњој Аустрији

Објављено у категорији: Извештаји

Департман за културу Доње Аустрије у оквиру пројекта сарадње и умрежавања културних организација у Дунавском региону организовао је пријем за представнике Фондације „Нови Сад 2021“.
Посету Немање Миленковића, генералног директора Фондације „Нови Сад 2021“, и његових сарадника Лазара Јованова, руководиоца Сектора за партиципацију и Вука Радуловића, руководиоца Сектора за међународну сарадњу, иницирала је шефица Сектора за међународну сарадњу Департман за културу Доње Аустрије Катке Крејчове, а замишљена је као заједнички рад тимова на унапређењу сарадње, осмишљавању заједничких пројеката и подизању капацитета ради спровођења пројекта Европске престонице културе.
Први део радне посете делегације Фондације „Нови Сад 2021“ чинили су сусрети са званичницима и културним радницима у Доњој и Горњој Аустрији, са којима су размењена искуства и разговарано о потенцијалима будуће сарадње. Чланови наше делегације су се сусрели са Херманом Диковићем, шефом Департмана за културу Доње Аустрије, Паулом Геслом, директором НОКУ асоцијације културних компанија Доње Аустрије, Петером де Мартином генералним секретаром Аргодонау организације, Мартином Штурмом, уметничким директором Културног центра Горње Аустрије, Мафредом Грубауером, руководиоцем Туристичке асоцијације Линца и другима. Том приликом је представљен пројекат „Нови Сад 2021“ и стратешки планови Фондације за унапређење културног сектора и реализацију уметничких програма до 2021. године, док су домаћини пренели досадашња искуства и представили пројекте и програме на којима су ангажовани.
У другом сегменту, представници Фондације „Нови Сад 2021“ имали су јединствену прилику да се упознају успешни примери из праксе и најуспешније културне иницијативе. Тако су им, између осталог, представљени револуционарни концепт холдинга културних установа (НОКУ), пројекат „Кровови“ у Линцу који подразумева својеврсне шетње по крововима културног кварта и уметничке инсталације на врховима зграда, годишња изложба „Ислам“ посвећена неговању толеранције и мултиконфесионалности у средњовековном дворцу Шалабург, високотехнолошка уметност у музеју „Арс Електроника“ у Линцу и кроз пројекат „Носиво позориште“, музичке свечаности у оквиру пројекта „Графенег – концерти на великој отвореној позорници“ и пројекат мурализације у трговачкој луци у Линцу.
Посебно значајан сегмент посете били су радни састанци са представницима тима „Линц 2009“. Наиме, пројекат Линца је један од најбољих позитивних примера реализације пројекта Европске престонице културе, а чланови тима су се сусрели са Валтером Пучоглуом, једним од лидера пројекта и Симоном Лахнером који је био задужен за програме гостопримства и маркетинга. Том приликом домаћини су представили резултате пројекта „Линц 2009“ и пружили драгоцене савете нашим члановима тима.
Значајан сегмент посете, наравно, био је и разговор о многобројним заједничким пројектима и идејама за културне програме у будућности. Како је договорено, чланови тима за међународну сарадњу Фондације „Нови Сад 2021“ наставиће комуникацију са новим партнерима у циљу реализације договореног и поспешивању сарадње културних радника и уметника у Новом Саду и покрајинама Горња и Доња Аустрија.

Оставите одговор