Бројне активности Фондације током марта и априла

Објављено у категорији: Извештаји

Настављајући активности које су започете у прва два месеца рада, запослени у Фондацији Нови Сад 2021 су, током марта и априла, реализовали велики број активности на успостављању правила рада, као и значајан број активности у области партиципације, међународне сарадње, уметничких програма, те маркетинга и промоције.
Ова два месеца посебно су значајна због изузетно важних сусрета са представницима националне и међународне културне сцене, као и због припрема за прву конференцију коју организује Фондација – За нове мостове, која ће се одржати 9. маја, симболички везујући се за Дан Европе, са циљем стварања нових мостова, али и представљањем Фондације као моста који повезује уметнике и ИТ сектор, младе и старе, и води ка 2021. години, у којој ће Нови Сад поносно носити титулу ЕПК. Конференција За нове мостове биће одлична прилика и за презентацију плана рада Фондације и најаву пројеката за 2017. годину.

Током марта тим Фондације задужен за партиципативне, инклузивне и едукативне активности интезивно је радио на даљој изради стратегије која је укључила разраду планова за инфраструктурне пројекте као потпору за реализацију партиципативног програма. Разрађени су пројекти Културне станице, Урбани џепови и Сателити (програми у месним заједницама). Такође, одржани су прелиминарни договори са тимовима који су показали интересовање да учествују у припреми и реализацији програма, међу којима су: Равничар, Планинарско-смучарско друштво Стражилово, Ново културно насеље, ДАНС, истраживачице из Gender Knowledge Hub-а, НВО Куда.орг. Током априла почела је припрема документације за позив Шпајз за пројектне идеје.
Тим Нови Сад 2021 је на Сајму образовања, одржаном на Новосадском сајму, у оквиру презентације програма Креативна Европа представио концепт рада за ову годину свим присутнима.
Представници Фондације боравили су у Ријеци поводом разраде пројекта LAB for European Project Making. Састанку су присуствовали и представници пројеката Матера 2019, Пловдив 2019, Темишвар 2021 и Елефсина 2021. Пројекат има за циљ оспособљавање и едукацију младих продуцената и њихово умрежавање на европском нивоу. Главни носиоци пројекта ће бити Ријека 2020, Темишвар 2021 и Нови Сад 2021. Ово је и један од најважнијих договорених заједничких програма едукације кроз коју ће проћи најмање 30 нових културних менаџера које ће обучавати десетак најзначајнијих европских стручњака из области културног менаџмента, маркетинга и комуникације.
Почетком априла на Петроварадинској тврђави, организована је презентација програма Plants – Artists in Residence, који се налази у оквиру пројекта ЕПК. Презентацији су присуствовали и Петр Шимон, менаџер за сарадњу уметника и Береника Никодемска, руководилац резиденцијалног програма Вроцлав 2016. Конференција је окупила око 60 уметника и представника културног сектора у Новом Саду, који су изразили спремност за укључивање у пројекат и повезивање са нашим тимом. Сектор за међународну сарадњу активности у области резиденцијалних програма подредио је јачању локалних капацитета, односно пружању финансијске и експертске помоћи локалним организацијама које имају искуство у реализацији резиденцијалних програма. Ове активности се реализују са идејом постизања самоодрживости и наставка рада на реализацији резиденцијалних програма и након 2021. године. Радни састанак је окупио је представнике организација које се баве и/или имају искуства са реализацијом резиденцијалних програма: Културанова, Музеј савремене уметности Војводине, Галерија Бел Арт, ШОСО Милан Петровић, Арт бокс, УЛУВ и Културни центар Новог Сада, а остварена је и комуникација са НВО Куда.орг и Балканкулт, које су такође изразиле спремност да, у одређеној мери, учествују у реализацији пројекта.
Како би се успоставила сарадња и представили планови за ову годину, припремљена је презентација за кластер EUNIC Србија, који чине културни и језички међународни центри. На састанку је присуствовало осам представника из Аустријског културног форума, Француског института у Србији, Гете института у Београду и Амбасаде Шведске у Београду. Том приликом начелно је договорена сарадња и представљени су пројекти који би били занимљиви за међународну сарадњу. Акценат је стављен на програм размене уметника Plants A.i.R. Након састанка гости из ЕUNIC-a Србија, у пратњи чланова Фондације, обишли су простор Кинеске четврти где је у плану да се изгради својеврсни омладински и креативни центар у овом делу Европе под називом Youth Creative Polis.
Представници Фондације боравили су почетком априла у Санкт Пелтену и Линцу, на позив и у организацији Министарства за културу Доње Аустрије и одржали састанке са представницима 10 културних установа. Пројекат Нови Сад 2021 презентован је и у Печују током панела посвећеном експертизи и искуствима пређашњих Европских престоница културе. Дирекор Фондације је са сарадницима присуствовао прослави Дана града Бањалуке, који планира да се кандидује за ЕПК 2024. године, и том приликом се сусрели са представницима културне сцене Бањалуке како би пренели искуства Новог Сада на путу ка освајању титуле.
Током овог периода, стручни тимови Сектора за међународну сарадњу и ЕУ фондове учествовали су у повезивању, комуникацији и подношењу апликација за пет међународних пројеката, између осталог, посвећених заштити културног наслеђа, директном укључивању грађана у решавање социјалних проблема у граду, изградњи и координацији креативних кластера за креативне индустрије уз реку Дунав.
Свакако је важно напоменути да су током марта и априла бројни гости из иностранства боравили у Новом Саду и одржали низ састанака са члановима тима пројекта Нови Сад 2021 и другим новосадским уметницима и организацијама и установама културе. Међу њима су страни консултанти Мартон Мехеш, Петр Шимон, Береника Никодемска и Кристијан Потирон. Стефан Стојанов, заменик градоначелника Пловдива и један од лидера пројекта Пловдив 2019, посетио је Нови Сад и том приликом договорена реализација заједничког пројекта пет градова ЕПК из централне и источне Европе, са идејом пружања подршке евроинтеграцијама Србије током EXIT фестивала. Руководилац сектора за културу Велингтона, града на Новом Зеланду, Тања Петковић Јеремић, посетила је Нови Сад како би се упознала са пројектом Нови Сад 2021 и разговарала о могућностима за будућу сарадњу.

Оставите одговор