Umetnost kroz bicikl – Izložba Biciklaža. Sad! 13. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Gde završe bicikli koje više ne koristimo? Novi Sad kao biciklistički grad, kroz koji se prostire 80 kilometara biciklističke staze, neguje kulturu dvotočkaša još od 1886. godine. Pored toga što se brzo dolazi do odredišta, ljubitelji bicikla nemaju problem sa parkingom, svakodnevno se rekreairaju, a smanjuje se i emisija štetnih gasova, ali šta se dešava sa dotrajalim biciklima? Ili onima koje zamenimo novim?

Odgovor na ta pitanja publika može pronaći u utorak, 13. oktobra od 19 sati u Kulturnoj stanici Svilara jer će Novosađani imati priliku da uživaju u multumedijalnoj izložbi „Biciklaža. Sad!“ udruženja Noa kuf. Kako kažu iz ovog udruženja, cilj projekta je svojevrsna promocija bicikla kao ultimativnog izuma i jednog od simbola Novog Sada kroz različite vidove umetnosti, od muzike do primenjenog dizajna.

„Ovim projektom želimo da podsetimo publiku koliko je bicikl važno prevozno sredstvo i da se zato može i reciklirati. Kroz multimedijalnu izložbu, takođe želimo da približimo posetiocima pojam upcycling, poznat kao kreativan proces pretvaranja otpadnih materijala u nove proizvode koji imaju umetničku vrednost i potpomažu očuvanju životne sredine. Biće izloženi bicikli pretvoreni u lampe, lustere, skulpture, fotografije isnpirisane dvotočkašima, kao i sami bicikli kao što su tolbajkovi. Za dizajn i postavku izložbe zadužena je lokalna umetnica Ivana Cvetković, koja će učiniti da ceo prostor Svilare bude svojevrsno putovanje kroz ono što bicikl jeste i ono što može biti“, ističu iz udruženja Noa kuf.

Na otvaranju izložbe nastupiće i bendovi čiji su članovi udruženja Noa kuf, koji će svirati hitove, takođe insipirisane bicklom. Izložbu će pratiti i knjiga utisaka na osnovu koje će se prikupiti utisci, kontakti i razmišljanja građana koja će doprineti da se ova vrsta održive kreativnosti nastavi i nakon realizacije izložbe.

Zainteresovani posetioci mogu pogledati izložbu do 18. oktobra. Projekat „Biciklaža. Sad!“ udruženja Noa kuf jedan je od 42 projekta koji je dobio sredstva na Javnom konkursu, u okviru projekta „Umetnici. Sad!“ koji ima za cilj jačanje lokalne kulturne scene, podizanje njenih kapaciteta kroz mrežu kulturnih stanica, decentralizacija kulture i jačanje publike.

 

Foto: V. Veličković

2 Responses to “Umetnost kroz bicikl – Izložba Biciklaža. Sad! 13. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara”

 1. Slavisa Starcev

  Pozdrav,

  interesuje me da li mozete da mi data kontakt autora fotografije, posto zelim da fotografiju koristim u knjizi.

  Odgovori
  • Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”

   Poštovani Slaviša,

   autor fotografije je Vladimir Veličković, možete ga kontaktirati putem mejla vladimirfotovelickovic@gmail.com.

   Srdačan pozdrav,
   Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”

   Odgovori

Ostavite odgovor