Уметност кроз бицикл – Изложба Бициклажа. Сад! 13. октобра у Културној станици Свилара

Објављено у категорији: Вести

Где заврше бицикли које више не користимо? Нови Сад као бициклистички град, кроз који се простире 80 километара бициклистичке стазе, негује културу двоточкаша још од 1886. године. Поред тога што се брзо долази до одредишта, љубитељи бицикла немају проблем са паркингом, свакодневно се рекреаирају, а смањује се и емисија штетних гасова, али шта се дешава са дотрајалим бициклима? Или онима које заменимо новим?

Одговор на та питања публика може пронаћи у уторак, 13. октобра од 19 сати у Културној станици Свилара јер ће Новосађани имати прилику да уживају у мултумедијалној изложби „Бициклажа. Сад!“ удружења Ноа куф. Како кажу из овог удружења, циљ пројекта је својеврсна промоција бицикла као ултимативног изума и једног од симбола Новог Сада кроз различите видове уметности, од музике до примењеног дизајна.

„Овим пројектом желимо да подсетимо публику колико је бицикл важно превозно средство и да се зато може и рециклирати. Кроз мултимедијалну изложбу, такође желимо да приближимо посетиоцима појам upcycling, познат као креативан процес претварања отпадних материјала у нове производе који имају уметничку вредност и потпомажу очувању животне средине. Биће изложени бицикли претворени у лампе, лустере, скулптуре, фотографије иснпирисане двоточкашима, као и сами бицикли као што су толбајкови. За дизајн и поставку изложбе задужена је локална уметница Ивана Цветковић, која ће учинити да цео простор Свиларе буде својеврсно путовање кроз оно што бицикл јесте и оно што може бити“, истичу из удружења Ноа куф.

На отварању изложбе наступиће и бендови чији су чланови удружења Ноа куф, који ће свирати хитове, такође инсипирисане бицклом. Изложбу ће пратити и књига утисака на основу које ће се прикупити утисци, контакти и размишљања грађана која ће допринети да се ова врста одрживе креативности настави и након реализације изложбе.

Заинтересовани посетиоци могу погледати изложбу до 18. октобра. Пројекат „Бициклажа. Сад!“ удружења Ноа куф један је од 42 пројекта који је добио средства на Јавном конкурсу, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“ који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и јачање публике.

 

Фото: В. Величковић

2 Responses to “Уметност кроз бицикл – Изложба Бициклажа. Сад! 13. октобра у Културној станици Свилара”

 1. Slavisa Starcev

  Pozdrav,

  interesuje me da li mozete da mi data kontakt autora fotografije, posto zelim da fotografiju koristim u knjizi.

  Одговори
  • Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”

   Poštovani Slaviša,

   autor fotografije je Vladimir Veličković, možete ga kontaktirati putem mejla vladimirfotovelickovic@gmail.com.

   Srdačan pozdrav,
   Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”

   Одговори

Оставите одговор