Бесплатна едукација у области културног менаџмента

Објављено у категорији: Вести

18 месеци, 3 конференције, 15 европских стручњака, 30 потенцијалних културних менаџера, 6 Европских престоница културе са једним циљем – грађење капацитета!

Фондација „Нови Сад 2021“ вас позива на презентацију програма „Lab for European Project Making“

 

Презентација ће се одржати 3. августа, 2017. године на Трибини младих Културног центра Новог Сада (Католичка порта 5, II спрат) са почетком у 18 часова. Заинтересовани ће се на презентацији информисати о програму и сличним искуствима у градовима који су већ носили ову престижну титулу.

На основу 33 године искуства, колико траје највећи пројекат Европске уније у области културе, Европска престоница културе, пракса је указала на потребу за ангажовањем менаџера у култури са широким знањем о кретањима на домаћој и страној уметничкој сцени, затим о капацитетима града као и о потребама публике.

Како би се изградили неопходни људски капацитети, Фондација „Нови Сад 2021“ заједно са партнерима са пројеката Ријека 2020 и Темишвар 2021 покренула је међународни пројекат „Lab for European Project Making“ који има за циљ да изгради вештине неопходне за менаџере који ће обављати послове реализације овог комплексног уметничког пројекта.

Пројекат ће укључити три седмодневна тренинг-семинара (модула) који ће се бавити различитим темама и омогућити да одабрани/-е кандидати/-киње добију фокусирана знања и неопходне вештине како би одговорили потребама овог међународног пројекта. Сваки модел укључиће по два ментора и три предавача, реномиране стручњаке из специфичних области културе.

Први тренинг семинар планиран је за децембар 2017. године у Темишвару када ће учесници имати прилику да се посвете теми развоја публике и њеног активног укључивања у програм. Ментори првог блока обуке биће Кристина да Милано, експерткиња у области развоја публике и Франсоа Матарасо, експерт за партиципацију и укључивање публике.

За сада потврђени предавачи у оквиру овог тренинг-семинара јесу Крис Торч, уметнички директор пројекта Темишвар 2021 и експерт за укључивање публике, Икер Толоса, координатор програма „Audience Links“ из Сан Себастијана. Такође, један од предавача, чије учешће ће још бити потврђено, биће и професор Волфрам Геронт, експерт за интеркултуралну комуникацију са Универзитета Macromedia у Берлину.

У Новом Саду, априла 2018. године, тренинг-семинар ће бити посвећен теми продукције, менаџмента догађаја, маркетинга и техничких питања у реализацији пројеката. Менторка на овом модулу биће Биргита Персон, бивша генерална секретарка мреже независних културних центара Trans Europe Halles.

Последњи модул обуке биће организован у Ријеци, јула 2018. године, посвећен теми међународне сарадње и развоја програма, копродукцији, умрежавању, културним политикама и фандрејзингу. Ментори током овог модула биће Џулија Пагел, генерална секретарка Мреже европских музеја, др Адам Џинс, пројектни менаџер и председавајући у Савету за музику и уметност Енглеске. Гостујући предавачи током овог модула биће професорица Милена Драгичевић Шешић, руководитељица УНЕСКО катедре за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду, а очекује се потврда и предавачице Барбаре Геслер, руководитељице одељења за културу EACEA и Невенке Копишек, уметничке директорице завода Бункер из Љубљане.

Оставите одговор