Превазилажење разлика и солидарност кроз Арт терапију – радионице у Еђшегу и Свилари

Објављено у категорији: Вести

Како изгледа свакодневица људи са менталним потешкоћама? Колико је важна подршка пријатеља, породице и окружења? Колико смо као друштво спремни да помогнемо и укључимо особе са различитим психичким стањима, у заједницу? Колико ликовност може помоћи у терапији?

патрија

Управо је то тема пројекта „Ка другом – уметност невидљивих” удружења „Патрија”, чији је циљ ресоцијализација и оснаживање особа са потешкоћама у психосоцијалном функционисању, кроз пружање подршке у виду Арт терапијских радионица. Арт терапија представља грану психотерапије која користи ликовни израз, као средство комуникације. Поред тога, пројекат има за циљ да грађане упозна како са личним, тако и структурним проблемима са којима се ова, вишеструко маргинализована група људи сусреће, који доприносе одржавању осетљивих група на маргини и њиховој додатној стигматизацији.

Током септембра, у културним станицама Еђшег и Свилара биће реализоване ликовне радионице за кориснике психијатријских услуга, односно чланове клуба Компас, али и за све грађане.

Прва отворена радионица у Културној станици Еђшег биће реализована 1. септембра од 14.30 до 17.30 сати, а тема је „Ко сам све ја?“. Наредне су заказане за 8, 15. и 24. септембар.

Радионице у Културној станици Свилара биће реализоване сваке среде (2, 9, 16. и 23. септембра) у малој сали, у истом термину. Након завршетка радионица у Културној станици Свилара биће реализована интерактивна изложба.

Сви заинтересовани грађани, који би желели да учествују на радионицама, могу се пријавити на број 062727139.

„Поред свих разлика, потребно је пронаћи заједничке тачке сусрета, освестити предрасуде које имамо и ослободити их се. Информисати се о чињеницама у вези са менталним здрављем и суштиснки разумети да се било ко, у тренутку слабости, може наћи у ситуацији да му је потребна психосоцијална подршка“, истичу из удружења „Патрија“.

Ауторке пројекта и водитељке радионица су Александра Мириманов, Војана Обрадовић, Јована Ћојдер, Јована Зорић и Ања Жујовић.

Пројекат „Ка другоме – уметност невидљивих“ један је од 42 пројекта који су добили средства на Јавном конкурсу локалним уметницима и удружењима, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“ који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и развој публике.

Оставите одговор