Будући археолошки парк представиће богато културно-историјско наслеђе Новог Сада

Објављено у категорији: Вести

Пројекат Европска престоница културе, како је замишљено приликом кандидатуре, требало би да Новом Саду и Новосађанима донесе једну нову визију и наду, нову енергију и сазнање да Нови Сад има културни и креаитвни потенцијал, који је лако остварив уколико су сви актери окупљени око заједничког циља који доноси корист свима нама. Ови нематеријални бенефити стварају потпуно нову вредност, јединствени замајац – који се тешко покреће, али једном покренут више не стаје – који резултира сазнањем да култура није непотребан трошак, на основу којег култура постаје приоритет и нова стратегија развоја града.

Још једна потврда да та основна идеја Европске престонице културе има упоришта је и најава да ће у Новом Саду, у насељу Сајлово, почети градња археолошког парка у којем ће бити изложени докази да живот на територији Новог Сада датира још од 5.000 година пре нове ере. Намера је да тај археолошки парк обједини изутетна археолошка отркића која представљају богато културно-историјско наслеђе Новог Сада.

Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика културе Новог Сада, у изјави за РТВ Војводине најављује да би будући археолошки парк на Сајлову био финансиран у оквиру пројекта афирмације културно-историјског идентитета града Новог Сада, а у вези са Европском престоницом културе, а средства би била обезбеђена „од стране Града и, вероватно, уз подршку покрајине и републике“.

Како се очекује, археолошки парка на Сајлову, као својеврстан културно-историски објекат требало би, најпре, да има образовну сврху, али сe очекује и да постане важан туристички сегмент са којим би се поносио Град Нови Сад. Уколико се испуне планови изградња археолошког парка на Сајлову требало би да почне 2019. године, а простираће се на 11,8 хектара у близини ауто-пута али и тек неколико километара од ужег центра Новог Сада.

Иначе до ових архелошкох открића дошло се приликом изградње треће деонице Булевара Европе, а ископине се чувају на безбедном месту, преноси РТВ Војводина.

Оставите одговор