Како Клиса „дише”? Документарне фотографије Андреја Хложана кроз изложбу „Изолација, Клиса”

Објављено у категорији: Вести

Пусте улице насеља Клиса, заостајање урбаних и културних садржаја у рубним деловима града и Клиса у доба пандемије, призори су на фотографијама Андреја Хложана, чија ће изложба „Изолација, Клиса” бити отворена 3. августа од 19.20 сати у Културној станици Барка (Кутак за културу).

Према речима аутора, изложба обухвата два циклуса фотографија, насталих у периоду од пролећа 2019. до пролећа 2020. године и приказује амбијенте пустих градских улица у време пандемије и сличне уличне призоре предграђа Клиса.

„Иако су полазишта рада на припреми ове поставке заправо била различита: први циклус фотографија урадио сам са тежњом да објективом ухватим и прикажем неке од кључних аспеката тренутних токова градског живота на Клиси, а други циклус је просто настао као одговор на изазов времена пандемије и изолације, који је тотално изменио изглед града, испоставило се да се повезивањем ових фотографија уочава и једна суштинска несразмера функционисања различитих четврти Новог Сада. Такво поређење указало је на трајно заостајање рубних делова у односу на знатно богатије, разноврсније и потребама грађана примереније богатство различитих садржаја градског живота. Тек ово време изолације је јасно изједначило заустављене токове живота центра и уобичајени амбијент живота предграђа”, објашњава Андреј Хложан.

Изолација Клиса, Андреј Хложан

Аутор додаје да никако не смемо бити задовољни садашњим заостајањем културних токова у рубним деловима града попут Клисе, те да има много људи жељних свирки, изложби, позоришних представа, као и стваралаца који им то могу пружити и којима би изузетно значило отварање нових пунктова културног живота, као што је Културна станица Барка.

„Мислим да су уметници свакако најпозванији да покрену расправу о оживљавању културног живота, као и да понуде могуће акције и решења. А, ја се надам да су и овај Позив новосадским уметницима, као и моја изложба, кораци у добром правцу, који стање могу покренути набоље”, каже Хложан и додаје:

„Нови Сад је град са богатом уметничком традицијом и развијеним културним животом. Проглашење нашег града за Европску престоницу културе је свакако добра прилика да се учини нешто и поводом децентрализације овдашњег културног живота. Динамика развоја града сигурно доприноси и на гранању и ширењу културних токова, за шта су добри примери отварање културних станица или локалне иницијативе попут „Блок феста”. Али, има још много могућности да се ради на томе, а Клиса, која је тема моје изложбе, је сигурно простор који је тренутно веома запостављен”.

Изолација Клиса, Андреј Хложан

Публика ће изложбу моћи да види од 4. до 10. августа у Културној станици Барка (Кутку за културу), у периоду 17-21 сат, уз поштовање свих превентивних мера.

Изложба „Изолација, Клиса” један је од 22 пројекта који су добили средства на јавном позиву „Уметници. Сад!”, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализацију културе и јачање публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!” је компанија Меркатор С.

јавни конкурс уметници сад

Фото: В. Величковић; Андреј Хложан

Оставите одговор