Izabrana umetnica na konkursu za umetničku rezidenciju u Japanu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U okviru konkursa za umetničke rezidencije i projekta „Evropski pogledi na Japan/Japan danas“ (EU Eyes on Japan) izabrana je umetnica koja će boraviti u ovoj zemlji, kao deo programa „Umetnik u gostima” (Plants AiR).

Novosadska vizuelna umetnica, doktorka nauka – umetnosti i medija, Andrea Palašti odabrana je između devet prijavljenih novosadskih umetnika tokom dva kruga selekcije. Finalnu selekciju kandidata realizovala je umetnička direktorka i kustoskinja projekta Mikiko Kikuta.

Odabrana umetnica iz Novog Sada je ovom rezidencijom dobila priliku da boravi u japanskim prefekturama Osaki ili Naganu tokom 2021. godine u trajanju od 20 do 25 dana i da na svojstven način, kroz fotografiju, predstavi ličnu percepciju kulture Japana. Rezidenciju realizuje „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ u okviru programa „Umetnik u gostima” (Plants AiR) koji se realizuje u partnerstvu sa organizacijom „EU Japan Fest”.

 

„Evropski pogledi na Japan/Japan danas” je projekat iz oblasti fotografije započet 1999. godine u cilju promovisanja japanske kulture, kreiranja mreže umetnika i uspostavljanje saradnje između Japana i evropskih zemalja. Projekat svake godine poziva fotografe iz Evrope da fotografišu japanske prefekture, fokusirajući se na savremeno japansko društvo i njihovu svakodnevicu. Ovim fotografijama otvaraju se novi načini iščitavanja raznovrsnih aspekata svakodnevnog života stanovnika Japana koji često ostaju zanemareni. Sa druge strane, ovo je i jedinstvena prilika za fotografe iz Evrope da prodube svoje znanje o japanskoj kulturi.

Fotografije nastale tokom boravka umetnika postaju deo kolekcije projekta „Evropski pogledi na Japan/Japan danas”, nakon čega se, u sklopu kolektivnih izložbi, izlažu u Evropskim prestonicama kulture i Japanu, a zatim se doniraju prefekturama u kojima su nastale i postaju deo kolekcija fotografija o kulturnom nasleđu tog podneblja.

Foto: Andrea Palašti

 

Do sada je u projektu učestvovalo 66 evropskih umetnika, a fotografisano je 40 od ukupno 47 japanskih prefektura.

Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” poziva i druge zainteresovane vizuelne umetnike i književnike da se prijave na otvorene konkurse za predstojeće umetničke posete Mađarskoj i Nemačkoj.

Vizuelni umetnici imaće prilike da u toku jeseni borave mesec dana u Regenzburgu u Nemačkoj, gde će stvarati na temu nasleđa tog grada i njegovog značenja u svetlu sadašnjosti i budućnosti. Pod sloganom „Nasleđe – danas/sutra”, istražuje se bogata istorija organizacije „UNESCO World Heritage City of Regensburg”, a intervencije mladih umetnika i umetnica funkcionisale bi po principu privremenih, in-situ doprinosa i izveštavanja na javnim mestima, pre svega u urbanim delovima grada ili na obali Dunava. Odabranom rezidentu obezbeđeni su troškovi puta, smeštaj, troškovi materijala za izradu umetničkog dela, promocija rezidencije i naknada za rad i putne troškove. Takođe, udruženje „donumenta” rezidentu omogućava i pristup arhivskoj građi i svojoj interdisciplinarnoj mreži.

Otvoren je i konkurs koji književnicima pruža priliku da stvaraju u Pečuju, u Mađarskoj. Mladi umetnici će pisati u okviru određenog koncepta i na zadate teme, u dogovoru sa organizacijom-domaćinom.

Odabranim rezidentima biće pokriveni troškovi puta, obezbeđen smeštaj, prostor za rad, promocija rezidencije i novčana naknada za rad i putne troškove.

Dokumentacija koja je potrebna za konkurisanje za odlazak u Regenzburg, dostupna je na ovom linku, dok se o svim detaljima i kriterijuma konkursa za odlazak u Pečuj možete informisati ovde.

Rok za prijavu za oba poziva je najkasnije do 15. avgusta u ponoć.

Ostavite odgovor