Изабрана уметница на конкурсу за уметничку резиденцију у Јапану

Објављено у категорији: Вести

У оквиру конкурса за уметничке резиденције и пројекта „Европски погледи на Јапан/Јапан данас“ (EU Eyes on Japan) изабрана је уметница која ће боравити у овој земљи, као део програма „Уметник у гостима” (Plants AiR).

Новосадска визуелна уметница, докторка наука – уметности и медија, Андреа Палашти одабрана је између девет пријављених новосадских уметника током два круга селекције. Финалну селекцију кандидата реализовала је уметничка директорка и кустоскиња пројекта Микико Кикута.

Одабрана уметница из Новог Сада је овом резиденцијом добила прилику да борави у јапанским префектурама Осаки или Нагану током 2021. године у трајању од 20 до 25 дана и да на својствен начин, кроз фотографију, представи личну перцепцију културе Јапана. Резиденцију реализује „Нови Сад – Европска престоница културе“ у оквиру програма „Уметник у гостима” (Plants AiR) који се реализује у партнерству са организацијом „ЕУ Јапан Фест”.

 

„Европски погледи на Јапан/Јапан данас” је пројекат из области фотографије започет 1999. године у циљу промовисања јапанске културе, креирања мреже уметника и успостављање сарадње између Јапана и европских земаља. Пројекат сваке године позива фотографе из Европе да фотографишу јапанске префектуре, фокусирајући се на савремено јапанско друштво и њихову свакодневицу. Овим фотографијама отварају се нови начини ишчитавања разноврсних аспеката свакодневног живота становника Јапана који често остају занемарени. Са друге стране, ово је и јединствена прилика за фотографе из Европе да продубе своје знање о јапанској култури.

Фотографије настале током боравка уметника постају део колекције пројекта „Европски погледи на Јапан/Јапан данас”, након чега се, у склопу колективних изложби, излажу у Европским престоницама културе и Јапану, а затим се донирају префектурама у којима су настале и постају део колекција фотографија о културном наслеђу тог поднебља.

Фото: Андреа Палашти

 

До сада је у пројекту учествовало 66 европских уметника, а фотографисано је 40 од укупно 47 јапанских префектура.

Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” позива и друге заинтересоване визуелне уметнике и књижевнике да се пријаве на отворене конкурсе за предстојеће уметничке посете Мађарској и Немачкој.

Визуелни уметници имаће прилике да у току јесени бораве месец дана у Регензбургу у Немачкој, где ће стварати на тему наслеђа тог града и његовог значења у светлу садашњости и будућности. Под слоганом „Наслеђе – данас/сутра”, истражује се богата историја организације „UNESCO World Heritage City of Regensburg”, а интервенције младих уметника и уметница функционисале би по принципу привремених, in-situ доприноса и извештавања на јавним местима, пре свега у урбаним деловима града или на обали Дунава. Одабраном резиденту обезбеђени су трошкови пута, смештај, трошкови материјала за израду уметничког дела, промоција резиденције и накнада за рад и путне трошкове. Такође, удружење „donumenta” резиденту омогућава и приступ архивској грађи и својој интердисциплинарној мрежи.

Отворен је и конкурс који књижевницима пружа прилику да стварају у Печују, у Мађарској. Млади уметници ће писати у оквиру одређеног концепта и на задате теме, у договору са организацијом-домаћином.

Одабраним резидентима биће покривени трошкови пута, обезбеђен смештај, простор за рад, промоција резиденције и новчана накнада за рад и путне трошкове.

Документација која је потребна за конкурисање за одлазак у Регензбург, доступна је на овом линку, док се о свим детаљима и критеријума конкурса за одлазак у Печуј можете информисати овде.

Рок за пријаву за оба позива је најкасније до 15. августа у поноћ.

Оставите одговор