Ambasadori

Stefan Milenković – violinista

 

stefan-milenkovic-za-ambasadora

Svima je poznata priča o Stefanu Milenkoviću kao „čudu od deteta“. Odavno međunarodno priznat i slavan, podjednako zbog svoje izuzetne izvođačke umetnosti i snažne privrženosti humanitarnom radu. Ali, kako je počelo…

Stefan Milenković je rođen 25. januara 1977. godine u Beogradu. Prve časove violine davao mu je otac Zoran još kad je imao tri godine. Tri godine kasnije imao je prvi nastup kao solista sa orkestrom. Privukao je pažnju svetske javnosti kao desetogodišnjak. Nakon poziva tadašnjeg američkog predsednika Regana da svira u Beloj kući, usledili su nastupi pred sovjetskim predsednikom Mihailom Gorbačovim (u Beogradu) i papom Jovanom Pavlom II, da bi potom razvoj mladog umetnika išao blistavom uzlaznom putanjom. Jedan od zapaženijih jubileja zabeležio je već u 16. godini, odsviravši u Meksiku svoj hiljaditi koncert.

Nakon što je 1994. kao najmlađi diplomac diplomirao na Univerzitetu umetnosti u Beogradu pozvan je da studira na Juilliard gde je radio sa Doroti Delej. Godine 2003. imenovan je za dopisnog člana Juilliard-ovog koledža.

Zašto Stefan Milenković?

Kao pravi predstavnik elitne kulture, odazvao se pozivu tima „Novi Sad 2021“ da, tokom kandidature za titulu Evropska prestonica kulture, nastupi u Novom Sadu i tako pošalje snažnu poruku celom svetu da Novi Sad zaslužuje da bude Evropska prestonica kulture! Održao je nezaboavan koncert u Porti crkve Imena Mrijina (novosadska Katedrale) uz pratnju novosadskog kamernog ansambla „Kamerata akademika” (Camerata Academica).
Tom prilikom istako je da je Novi Sad za njega „uvek bio Evropska prestonica kulture“, a dobijanje te prestižne titule bila bi „samo formalnost“.

 

Minja Mikić – umetnica

 

minja-mikic-ambasador

Svestrana mlada umetnica Manja Mikić rođena je 1975. godine u Novom Sadu, gde je završila Akademiju umetnosti. Živi i stvara u Rimu, ali pored „večnog grada“ radi i izlaže u Cirihu i Njujorku.

Uspela je da ostvari sopstveni likovni izraz i tehniku koja joj omogućava da prikaže vlastita umetnička istraživanja – dostignuća u apstraktnom slikarstvu primenila je u jedinstvenu realizaciju portreta. Nije postmodernista, ali se za njeno slikanje može reći da je postmoderna. Dela Minje Mikić, koja sve više zauzimaju svoje mesto na svetskoj art–sceni, izložena su u Rimu u ,,Galleria della Tartaruga“ i ,,Galleria Edieuropa“, u Nju Jorku u ,,MZ Urban Art“, kao i u Cirihu u galeriji ,,Kunstfokus“.

Zašto Minja Mikić?

Najveća „priznanja“ doživela je u Italiji. Naime, radovi Minje Mikić pod nazivom ,,Duša i telo Italije“ bila su deo predstavljanja italijanske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Riju. Imala je i čast da, prošle godine, predstavlja italijansku umetnost u Njujorku, povodom dana apeninske republike.
Sada ima priliku da promoviše svoj Grad i sa velikim zadovoljstvom je prihvatila da bude ambasadorka Novog Sada kao Evropske prestonice kulture.

 

Aleksandar Milutinović – fotograf

 

fotograf-aleksandar-milutinovic.343x0Rođen 1979. godine u Novom Sadu. Prve korake u svetu fotografije načinio 1986. godine. Od tada je prošao kroz sve njene faze, i analogne i digitalne. Fotografija je njegova strast i način života. Pretežno fotografiše gradske pejzaže, prirodu, decu i događaje. Voli izazove i putovanja. Ne propušta priliku da fotografiše nešto novo i drugačije. Živi i radi u Novom Sadu.

Zašto Aleksandar Milutinović?

Aleksandra Milutinovića ste predložili vi, građani Novog Sada. Skrenuli ste pažnju na njegov originalan pristup predstavljanju našeg grada.

Kako sam kaže, u poslednje vreme orijentisan je na grad u kome je rođen i u kom je odrastao. Pokušava da ovekoveči momente sa trgova Novog Sada, njegova dešavanja, ljude, arhitekturu koja je kontrast novog i starog. Njegov projekat „Novi Sad kroz objektiv 365 dana“ nudi nov ugao iz kog možemo da sagledamo lepotu našeg grada.

Pogledajte kako Aleksandar vidi Novi Sad na njegovim zvaničnim stranicama www.aleksandarmilutinovic.comwww.facebook.com/fotoaleksandarmilutinovic.

 

Postani ambasador projekta Novi Sad 2021 ili ga predloži!

Reci svima koliko je bitno da baš Novi Sad postane Evropska prestonica kulture 2021. godine. Pišite na info@novisad2021.rs.