Новосадски Алмашки крај пример добре праксе Фаро мреже Савета Европе

Објављено у категорији: Вести
алмашки крај

Алмашки крај, један од пет културних средишта којa се у склопу припрема Новог Сада за титулу Европске престонице културе штити, обнавља и унапређује, постаo је део престижне Фаро мреже Савета Европе.

У званичном филму Савета Европе o Фаро мрежи Алмашки крај представља Србију, а изабран је као један од свега неколико примера добре праксе из читаве мреже.

Ова мрежа окупља и повезује организације локалних заједница које културно наслеђе активно користе као потенцијал за развој својих средина и то чине уважавајући принципе Фаро конвенције – кровне европске конвенције о заштити културног наслеђа, коју је Република Србија ратификовала 2009. године.

Фаро конвенција даје оквир за ангажовање грађанског друштва у процесима доношења одлука и управљања везаних за окружење културног наслеђа у ком делују и развијају. Промовишући шире разумевање културног наслеђа и његов однос са заједницама и друштвом, Фаро конвенција подстиче грађане да препознају важност објеката и места културне баштине кроз значења вредности које ови објекти представљају за њих.

У обновљеној фабрици за бојење свиле, садашњој “Свилари”, једној од укупно осам културних станица које су отворене током припрема Новог Сада за 2022. годину када ће Нови Сад носити титулу ЕПК, одржана је промоција српског превода Фаро публикације и чланства Алмашког краја у Фаро мрежи Савета Европе. Активности локалне заједнице Алмашког краја и удружења “Алмашани“ у области заштите и унапређења културног наслеђа, Фаро мрежа Савета Европе препознала је као један од неколико примера добре праксе на европском нивоу.

Виолета Ђерковић, представница удружења Алмашани и координаторка културних станица пројекта Нови Сад 2022 – Европска престоница културе у филму Савета Европе о Фаро мрежи истакла је важност очувања богатства и аутентичности Алмашког краја као урбане целине у Новом Саду, које је постигнуто активним учешћем његових становника:

„Успели смо да очувамо специфичност овог краја, али и да истражимо различите механизме за развој овог дела града и тренутно сведочимо новим моделима представљања уметности, културе и наслеђа овог краја, које је иницирала сама локална заједница“.

 

Фото: Јелена Ивановић

Оставите одговор