Džez u novom ruhu – Koncert kvarteta „Akšani prodžekt”, u petak od 20:21 sat, na platou Svilare

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Zvuci harmonike, bubnja, gitare i kontrabasa, proneće se Podbarom u petak, 28. avgusta, kada će poznati novosadski kvartet „Akšani prodžekt”, održati koncert na platou Kulturne stanice Svilara, od 20:21 sat.

Vukašin Mišković, Fedor Ruškuc, Ištvan Čik i Lazar Novkov će kroz koncert predstaviti svoj projekat „Global Dances Novi Sad”, koji je odabran u okviru Javnog konkursa namenjenom lokalnim umetnicima, u sklopu projekta „Umetnici. Sad!”. Publika će koncert moći da isprati i onlajn, putem Fejsbuk stranice Kulturnih stanica, kao i Kulturne stanice Svilara.

Prema rečima kontrabasiste Fedora Ruškuca, cilj projekta je upoznavanje publike sa instrumentalnom, autorskom muzikom kvarteta „Akšani prodžekt” i afirmacija mladih umetnika kako kroz gostovanje na koncertu, tako i kasnije putem Jutjub kanala „Global Dances Novi Sad”, kao i istoimene Fejsbuk stranice.

Koncert je važan zbog oživljavanja domaće scene posle dugog perioda, bez kulturnih sadržaja, usled epidemije koronavirusa.

„Naša muzika je, pre svega, multižanrovska i inspirisana muzikom iz svih krajeva sveta. Instrumentarijum nije uobičajen, pogotovo na ovim prostorima, što nam u kombinaciji sa muzičkim formama koje koristimo daje individualan zvučni pečat. Publiku, čini mi se, najviše pokreće upravo to što su dela većim delom inspirisana plesovima širom planete. To čini našu muziku prijatnom za slušanje i publici budi instinkt da zaplešu”, kaže Ruškuc, ali ističe i da mladi muzičari nemaju prostora za afirmaciju danas.

„Nažalost, trenutna situacija je jako loša. Mladi muzičari imaju izuzetno malo prostora da izvode svoju muziku i pokažu da imamo sjajnu novu generaciju muzičara koji sad stasavaju. Ideja je da putem naše Fejsbuk stranice i Jutjub kanala oni dobiju makar digitalni prostor da se predstave publici”.

Pored ova četiri sjajna muzičara, na koncertu će se predstaviti dva mlada trubača. Aljoša Zakić i Žolt Arđelan upotpuniće ovaj muzički događaj, a na programu će se naći kompozicije sa prvog albuma „Global Dances and one Song”, kao i numera „Dusty Beach”, inspirisana plažom Oficirac, „Sphere”, omaž Thelonious Monk-u i mnoge druge.

Kada opisuje džez, Fedor Ruškuc kaže da da je izuzetno širok pravac, te da obuhvata najrazličitije žanrove.

„S obzirom na to da se ‘džez jezik’ izuzetno brzo razvija i koketira sa bukvalno svim ostalim žanrovima, biće zanimljivo videti šta budućnost donosi. U korenu mog izraza je definitivno džez tradicija, ali smatram da ona ne mora obavezno da guši kreativnost. Čak se u svetu, kod nekih izvođača, čuje povratak tradiciji , ‘retro’ pokret”, kaže Ruškuc.

Takođe, napominje da projekat „Umetnici. Sad!” izuzetno znači umetnicima koji tek treba da se afirmišu.

„Apsolutno je primetna posvećenost loklanoj kulturnoj sceni. To se vidi iz niza koncerata, izložbi, projekcija i sličnih kulturnih sadržaja koji teku, a izuzetno je važno i to što se otvaraju nove kulturne stanice. Publika je željna sadržaja, a Novi Sad je dovoljno velik da se za svakog umetnika može naći i publika”.

Projekat „Global Dances Novi Sad” jedan je od 42 projekta koji su dobili sredstva na Javnom konkursu lokalnoj umetničkoj sceni, u okviru projekta „Umetnici. Sad!”,a koji ima za cilj jačanje lokalne kulturne scene, podizanje njenih kapaciteta kroz mrežu kulturnih stanica, decentralizaciju kulture i jačanje publike.

Partner na projektu „Umetnici. Sad!” je kompanija Merkator S.

Ostavite odgovor