Џез у новом руху – Концерт квартета „Акшани проџект”, у петак од 20:21 сат, на платоу Свиларе

Објављено у категорији: Вести

Звуци хармонике, бубња, гитаре и контрабаса, пронеће се Подбаром у петак, 28. августа, када ће познати новосадски квартет „Акшани проџект”, одржати концерт на платоу Културне станице Свилара, од 20:21 сат.

Вукашин Мишковић, Федор Рушкуц, Иштван Чик и Лазар Новков ће кроз концерт представити свој пројекат „Global Dances Novi Sad”, који је одабран у оквиру Јавног конкурса намењеном локалним уметницима, у склопу пројекта „Уметници. Сад!”. Публика ће концерт моћи да испрати и онлајн, путем Фејсбук странице Културних станица, као и Културне станице Свилара.

Према речима контрабасисте Федора Рушкуца, циљ пројекта је упознавање публике са инструменталном, ауторском музиком квартета „Акшани проџект” и афирмација младих уметника како кроз гостовање на концерту, тако и касније путем Јутјуб канала „Global Dances Novi Sad”, као и истоимене Фејсбук странице.

Концерт је важан због оживљавања домаће сцене после дугог периода, без културних садржаја, услед епидемије коронавируса.

„Наша музика је, пре свега, мултижанровска и инспирисана музиком из свих крајева света. Инструментаријум није уобичајен, поготово на овим просторима, што нам у комбинацији са музичким формама које користимо даје индивидуалан звучни печат. Публику, чини ми се, највише покреће управо то што су дела већим делом инспирисана плесовима широм планете. То чини нашу музику пријатном за слушање и публици буди инстинкт да заплешу”, каже Рушкуц, али истиче и да млади музичари немају простора за афирмацију данас.

„Нажалост, тренутна ситуација је јако лоша. Млади музичари имају изузетно мало простора да изводе своју музику и покажу да имамо сјајну нову генерацију музичара који сад стасавају. Идеја је да путем наше Фејсбук странице и Јутјуб канала они добију макар дигитални простор да се представе публици”.

Поред ова четири сјајна музичара, на концерту ће се представити два млада трубача. Аљоша Закић и Жолт Арђелан употпуниће овај музички догађај, а на програму ће се наћи композиције са првог албума „Global Dances and one Song”, као и нумера „Dusty Beach”, инспирисана плажом Официрац, „Sphere”, омаж Thelonious Monk-у и многе друге.

Када описује џез, Федор Рушкуц каже да да је изузетно широк правац, те да обухвата најразличитије жанрове.

„С обзиром на то да се ‘џез језик’ изузетно брзо развија и кокетира са буквално свим осталим жанровима, биће занимљиво видети шта будућност доноси. У корену мог израза је дефинитивно џез традиција, али сматрам да она не мора обавезно да гуши креативност. Чак се у свету, код неких извођача, чује повратак традицији , ‘ретро’ покрет”, каже Рушкуц.

Такође, напомиње да пројекат „Уметници. Сад!” изузетно значи уметницима који тек треба да се афирмишу.

„Апсолутно је приметна посвећеност локланој културној сцени. То се види из низа концерата, изложби, пројекција и сличних културних садржаја који теку, а изузетно је важно и то што се отварају нове културне станице. Публика је жељна садржаја, а Нови Сад је довољно велик да се за сваког уметника може наћи и публика”.

Пројекат „Global Dances Novi Sad” један је од 42 пројекта који су добили средства на Јавном конкурсу локалној уметничкој сцени, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!”,а који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализацију културе и јачање публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!” је компанија Меркатор С.

Оставите одговор