Jačanje Kineske četvrti kroz alternativnu kulturu i infrastrukturu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Četvrto okupljanje „srpskog podzemlja“ dolazi u Novi Sad posle tri godine boravka u Beogradu u organizaciji MH Concerts i Serbian Hellbangers, a uz podršku SKC Novi Sad i Fondacije „Novi Sad 2021“. U sklopu programa manifestacije, Novom Sadu će se predstaviti 17 alternativnih bendova, 36 likovnih umetnika iz svih krajeva Srbije, ali i predstavnici strip kulture.

U prostoru tzv. Kineske četvrti 16. i 17. marta Novosađani će imati priliku da se upoznaju sa alternativnom kulturom i umetnošću.

„Sadržaj je taj koji nas je okupio. On je metafora svega što se dešavalo oko Kineske četvrti i onoga što će se dešavati. Andergraund scena može da nam se sviđa ili ne sviđa, ali ona u sebi uvek nosi istinu. Tako je bilo i sa pričama oko Kineske četvrti. Pričalo se da će se ovde sve srušiti. Pričalo se da ćemo ugasiti alternativnu kulturu. Istina je da je godinu dana kasnije, posle izgrađene kulture dijaloga, na redu građenje programa, prostora, procesa i ljudi. To je početak novog. Sada!“ izjavio je direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković i najavio početak radova na revitalizaciji tzv. Kineske četvrti sa uvođenjem neophodne komunalne infrastrukture tokom ove prolećne sezone, kao uvod u početak radova na izgradnji Youth creative polisa.

Obraćanje javnosti započelo je rečima „Andergraund nema alternativu“ v.d. direktora SKC Novog Sada Obrada Škrbića, koji je poželeo dobrodošlicu andergraund kulturi i Fondaciji kao partneru koja je prepoznala vrednost i trud mladih ljudi, da jedan zanemaren aktivizam učine vidljivim.

„Festival je neobičan i drugačiji, nudi raznovrstan program i priliku da čujete i vidite one kojima je teško da se afirmišu i predstave – mlade i kreativne umetnike i bendove andergraund subkulture koji sviraju dark, gothic, electro rock, eksperimental… Imamo sjajnu tehničku podršku produkcije Audio Konstruktor, koji će uneti inovativan pristup u realizaciji simultanim programima na dve bine u istom prostoru,’’ kaže Nemanja Vuković, producent festivala.

Žikica Milošević frontmen grupe Sputnik, fotograf i gitarista očekuje dve stvari: „Da festival podigne andergraund kulturu na viši nivo, a za nas kao bend očekujem da iskoristimo priliku koja je stvorena i izgrađujemo publiku – da dođu ljudi koji nisu planirali da nas vide i čuju, da se prijatno iznenade i da nas zavole’’. 

Glavni cilj Festivala srpskog podzemlja je objedinjavanje i okupljanje što većeg broja nezavisnih umetničkih krugova koji nemaju dovoljnu podršku medija i institucija.

Više o ovogodišnjem Festivalu srpskog podzemlja u Novom Sadu (SKCNS Fabrika)

 

 

Ostavite odgovor