Јачање Кинеске четврти кроз алтернативну културу и инфраструктуру

Објављено у категорији: Вести

Четврто окупљање „српског подземља“ долази у Нови Сад после три године боравка у Београду у организацији MH Concerts и Serbian Hellbangers, а уз подршку СКЦ Нови Сад и Фондације „Нови Сад 2021“. У склопу програма манифестације, Новом Саду ће се представити 17 алтернативних бендова, 36 ликовних уметника из свих крајева Србије, али и представници стрип културе.

У простору тзв. Кинеске четврти 16. и 17. марта Новосађани ће имати прилику да се упознају са алтернативном културом и уметношћу.

„Садржај је тај који нас је окупио. Он је метафора свега што се дешавало око Кинеске четврти и онога што ће се дешавати. Андерграунд сцена може да нам се свиђа или не свиђа, али она у себи увек носи истину. Тако је било и са причама око Кинеске четврти. Причало се да ће се овде све срушити. Причало се да ћемо угасити алтернативну културу. Истина је да је годину дана касније, после изграђене културе дијалога, на реду грађење програма, простора, процеса и људи. То је почетак новог. Сада!“ изјавио је директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић и најавио почетак радова на ревитализацији тзв. Кинеске четврти са увођењем неопходне комуналне инфраструктуре током ове пролећне сезоне, као увод у почетак радова на изградњи Youth creative polisa.

Обраћање јавности започело је речима „Андерграунд нема алтернативу“ в.д. директора СКЦ Новог Сада Обрада Шкрбића, који је пожелео добродошлицу андерграунд култури и Фондацији као партнеру која је препознала вредност и труд младих људи, да један занемарен активизам учине видљивим.

„Фестивал је необичан и другачији, нуди разноврстан програм и прилику да чујете и видите оне којима је тешко да се афирмишу и представе – младе и креативне уметнике и бендове андерграунд субкултуре који свирају дарк, готхиц, елецтро роцк, експериментал… Имамо сјајну техничку подршку продукције Аудио Конструктор, који ће унети иновативан приступ у реализацији симултаним програмима на две бине у истом простору,’’ каже Немања Вуковић, продуцент фестивала.

Жикица Милошевић фронтмен групе Спутник, фотограф и гитариста очекује две ствари: „Да фестивал подигне андерграунд културу на виши ниво, а за нас као бенд очекујем да искористимо прилику која је створена и изграђујемо публику – да дођу људи који нису планирали да нас виде и чују, да се пријатно изненаде и да нас заволе’’. 

Главни циљ Фестивала српског подземља је обједињавање и окупљање што већег броја независних уметничких кругова који немају довољну подршку медија и институција.

Више о овогодишњем Фестивалу српског подземља у Новом Саду (СКЦНС Фабрика)

 

 

Оставите одговор