Представљен интеркултурални пројекат Фондације Нови Сад 2021 – Платформа ПЛУС

Објављено у категорији: Вести

Платформа ПЛУС, пројекат Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе, обухвата реализацију следећих догађаја: Фестивала Synergy#WTF – међународни позоришни фестивал језичких мањина, 2-6. октобар 2017. године; Међународни симпозијум „Улога и значај језика у процесу индивидуалне и колективне самоидентификације“, 4. октобар 2017. године; Прва европска конференција посвећена мањинским и локалним медијима, 16-18. новембар 2017. године.

На конференцији за медије одржаној данас, 29.9.2017. године у клубу Трибина младих Културног центра Новог Сада, представљена је Платформа ПЛУС, пројекат Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе. Присутнима су се обратили Лазар Јованов испред Фондације Нови Сад 2021, директор Новосадског позоршита/Újvidéki Színház Валентин Венцел и директорка агенције Heror media pont за унапређење рада мањинских медија.

Јованов је истакао значај који ова платформа има за град Нови Сад и Војводину као мултикултуралне средине. Подизање степена интеркултуралности задатак је друштва у целини, и управо овакви пројекти доприносе тој изградњи, те ће Фондација настојати да максимално допринесе његовом одрживом развоју и остави у легат након 2021. године. Он је нагласио улогу медија у целом том процесу и њихов допринос едукацији која има главну улогу у приближавању појма интеркултуралности, али и неопходност едукације за медије, односно за запослене у медијима, који креирају уређивачку политику и програмске садржаје. Ово је јединствена прилика за запослене у медијима да усвоје нова знања и размене искуства и идеје са колегама из региона, да та знања шире међу колегама, и да их користе у свом свакодневном раду.

О програму фестивала Synergy#WTF’ који се реализује у организацији Новосадског позоришта/ Újvidéki Színház, говорио је Валентин Венцел најављујући фантастичне госте и сјајне представе у два највећа новосадска позоришта. Међународним симпозијумом, који ће бити одржан 4. октобра у галерији Матице српске, уз дијалог на енглеском, руском и српском језику акценат се ставља на улогу и значај језика када је реч о колективном и индивидуалном идентитету и самоидентификацији. Венцел је упозорио на проблем одређивања терминологије мултикултуралност, интеркултуралност и недостатка истицања вредности које ови термини у друштву представљају. „Ово је платформа културне спојивости и резултата културе стваралаштва, специфичних културних вредности које су на неким местима проводне, док је често ситуација другачија. Позориште је медиј који је канал, проводник културног идентитета и омогућава сусрет различитих култура и система вредности“, поручио је Венцел. Свечано отварање фестивала је у уторак 3. октобра 2017. од 19.00 сати, на сцени Пера Добриновић, Српског народног позоришта. Наступиће Државно јеврејско позориште из Букурешта са представом S. ANSKI: DIBUK у режији Крис Симион. Представа се изводи на јидишу а као и за све остале представе овог фестивала, обезбеђен је превод на енглески и српски језик.

Наташа Херор најавила је Прву европску конференцију посвећену мањинским и локалним медијима, која за циљ има информисање мањинских заједница и креирање интеркултуралног дијалога између националних заједница у Новом Саду и Европи. Резултат прве конференције ће бити креирање медијске мреже која ће бити спона између мањинских заједница и мањинских медија. Асоцијација настаје у сарадњи са Европском асоцијацијом мањинских дневних листова МИДАС, чији ће уредници бити и гости конференције. Део планираних активности конференције одржава се и на факултету за медије у Сремским Карловцима, који је такође партнер на пројекту. На конференције се очекују представници мањинских медија из целе Европе, а Нови Сад као културна престоница 2021. године, спреман је да их дочека и покаже свој мултикултурални идентитет.

Оставите одговор