Осми Светски бијенале студентског плаката у среду у Свилари

Објављено у категорији: Вести

Свечано отварање Осмог светског Бијенала студентског плаката заказно је за среду, 20. фебруара у културној станици Свилара са почетком у 19 сати. Бијенале је део пројекта Међународна изложба студентских плаката и фотографија чији је носилац Академије уметности у Новом Саду и саставни је део апликационе књиге којом је Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ освојила ту престижну титулу.

Изложба броји 100 плаката од 2200 приспелих радова са безмало свих континената, што је респектабилна бројка за манифестацију овог типа чак и кад је неки професионални бијенале у питању.

Први Светски бијенале студентског плаката одржан је 2004. године, а има за циљ да компаративном методом представи најбоља студентска остварења из званичних наставних програма сличних и сродних високошколских установа широм света као и да и да афирмише струку графичког дизајна у времену у коме визуелна порука, као најефикаснији вид комуникације, заузима најшири простор и препознатљива је у срединама у којима су језичке, културолошке и општецивилизацијске баријере често непремостиве.

Само изузетни уметници успевају да се истакну у креацији плаката, то је уметност тренутка, уметност улице која комуницира са најширом публиком – са пролазницима. Закон тренутка задаје императив да плакат буде креиран што једноставније, по могућности са минимализацијом текста, са таквим визуелним симболима да порука буде јасна на свим језичким меридијанима. Добар плакат свој други живот отпочиње када наџиви своју примарну, комуникацијску намену и прелази у галерије и збирке, појављује се на изложбама и бијеналима где представља културу средине у којој је креиран.

Изложба траје до 4. марта, а реализује је Академија уметности у Новом Саду уз подршку Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Оставите одговор