Дунавски дијалози као мост „Дуга“ кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе

Објављено у категорији: Uncategorized

Град Нови Сад кандидат је за престижну титулу Европска престоница културе 2021. године, када ће она први пут бити доступна и градовима и земљама ван Европске уније, док ће се победник знати већ у октобру месецу. У самој завршници процеса кандидатуре, која је реализована уз подршку „EXIT“ фондације, Нови Сад ће још једном показати да је истинска културна престоница са разноврсним садржајима који ће у складу с програмским концептом кандидатуре, „4 new bridges“,  одиграти у наредних неколико недеља.

Један од тих догађаја је и Фестивал савремене уметности Дунавски дијалози, чији централни део ће бити одржан 29. и 30. августа на више локација у Новом Саду, док ће отворене изложбе бити доступне јавности и у септембру месецу. На манифестацији ће се окупити уметници из 14 земаља проширеног подунавског региона, док је тема фестивала “Уметност у окружењу глобалне несигурности”, што је веома блиско теми моста Дуга кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе, који акцентује миграције и помирење.“

 

Галерија Бел Арт је до сада приредила три званичне манифестације (2013, 2014, 2015) и нулти фестивал (2012) у Петроварадину, у сарадњи са пријатељском Галеријом Ерлин из Будимпеште. Показало се да је ова манифестација наишла на велико интересовање стручних кругова код нас и у подунавским земљама, код бројних уметника и досадашњих учесника, у јавним медијима, те код домаће али и иностране публике која је у великом броју пратила програме и изложбе овог фестивала савремене уметности.

На овогодишњем фестивалу учествују уметници из подунавских земаља: Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Србије, Румуније, Бугарске и Молдавије, те уметници из „макро региона“: Словенија, БиХ Република Српска, Црна Гора, Чешка, док је тема овогодишње изложбе Уметност у окружењу глобалне несигурности.

Све изложбе овогодишњег Фестивала савремене уметности Дунавски дијалози ће отварати Критичар у фокусу Дунавских дијалога 2016. Први одабрани критичар је Младен Лучић, кустос и бивши директор Музеја сувремене умјетности Истре. Овај критичар и теоретичар за собом има веома дуг стаж и озбиљан углед на актуелној уметничкој сцени. На досадашњи изложбама Дунавских дијалога је учествовао два пута као аутор селекције хрватских уметника.

Фестивал је сходно досадашњој пракси да Фестивал отвара еминентни новосадски уметник (Мира Бртка 2013, Желимир Жилник 2014, Слободан Тишма 2015) отворила новосадска, српска и интернационална композиторка Александра Вребалов (Њујорк).

Програм и локације фестивала се налазе на линку http://danubeartfest.org/programme-2016/.

Оставите одговор