Završena manifestacija Dani Pečuja u Novom Sadu

Objavljeno u kategoriji: Izveštaji

Prethodna tri dana Novosađani su imali priliku da se upoznaju sa delom šarenolike kulture Pečuja koja počiva na hiljadugodišnjoj tradiciji, ali i da se upoznaju sa benefitima koje je grad-pobratim Novog Sada ostvario na osnovu titule Evropske prestolnice kulture koju je poneo 2010. godine.
Manifestacija je završena juče na Trgu slobode atraktivnim nastupom ženskog hora Béla Bartók. Naime, članice ovog hora su posle održanog koncerta u Sinagogi, sa četiri strane stigle na Trg slobode i održale mini-koncert. Bio je to svojevrstan flashmob koji je obradova sve prisutne Novosađane na centralnom gradskom trgu.
Članice hora Béla Bartók u centar su došle sa četiri strane kao što novosadski projekat Evropske prestonice kulture ima svoja četiri simbolična mosta i zove se „Za nove mostove“, odnosno „4 new bridges“. Prvi od mostova koji se gradi je most Nada koji za cilj ima promociju javnih prostora i kulturnih kapaciteta, a koncert hora Béla Bartók upravo je održan u javnom prostoru.
Tokom manifestacije Dani Pečuja u Novom Sadu održana je izložba „Život Pečuja“ na kojoj je prikazano kako je grad Pečuj obogatio svoj kulturni i svakodnevni život od kada je postao Evropska prestonice kulture 2010. godine, održani su još i koncerti vokalne grupe Vivát Bacchus, benda Daniel Speer Brasdance, a sa Boškom Krstićem, piscem iz Subotice i gostom pečujskog programa pisaca 2008. godine, održan je razgovor o „Legendi o čuvarima Azura“, dok na obali Dunava, na Ribarcu održana je degustacija pečujsko-vilanjskih vina.
Timovi projekata Pečuj 2010 i Novi Sad 2021, kao i gradovi-pobratimi Pečuj i Novi Sad, do sada su imali odličnu saradnju i realizovali brojne zajedničke projekte. Na kraju manifestacije Dani Pečuja, iz oba tima stižu najave da su već u pripremi novi projekti koji će se realizovati u narednim godinama, a posebno tokom 2021. godine kada će Novi Sad, verujemo sa velikim uspehom, biti Evropska prestonica kulture.

Galeriju fotografija ove manifestacije možete pogledati ovde.

Ostavite odgovor