Завршена манифестација Дани Печуја у Новом Саду

Објављено у категорији: Извештаји

Претходна три дана Новосађани су имали прилику да се упознају са делом шаренолике културе Печуја која почива на хиљадугодишњој традицији, али и да се упознају са бенефитима које је град-побратим Новог Сада остварио на основу титуле Европске престолнице културе коју је понео 2010. године.
Манифестација је завршена јуче на Тргу слободе атрактивним наступом женског хора Béla Bartók. Наиме, чланице овог хора су после одржаног концерта у Синагоги, са четири стране стигле на Трг слободе и одржале мини-концерт. Био је то својеврстан flashmob који је обрадова све присутне Новосађане на централном градском тргу.
Чланице хора Béla Bartók у центар су дошле са четири стране као што новосадски пројекат Европске престонице културе има своја четири симболична моста и зове се „За нове мостове“, односно „4 new bridges“. Први од мостова који се гради је мост Нада који за циљ има промоцију јавних простора и културних капацитета, а концерт хора Béla Bartók управо је одржан у јавном простору.
Током манифестације Дани Печуја у Новом Саду одржана је изложба „Живот Печуја“ на којој је приказано како је град Печуј обогатио свој културни и свакодневни живот од када је постао Европска престонице културе 2010. године, одржани су још и концерти вокалне групе Vivát Bacchus, бенда Daniel Speer Brasdance, а са Бошком Крстићем, писцем из Суботице и гостом печујског програма писаца 2008. године, одржан је разговор о „Легенди о чуварима Азура“, док на обали Дунава, на Рибарцу одржана је дегустација печујско-вилањских вина.
Тимови пројеката Печуј 2010 и Нови Сад 2021, као и градови-побратими Печуј и Нови Сад, до сада су имали одличну сарадњу и реализовали бројне заједничке пројекте. На крају манифестације Дани Печуја, из оба тима стижу најаве да су већ у припреми нови пројекти који ће се реализовати у наредним годинама, а посебно током 2021. године када ће Нови Сад, верујемо са великим успехом, бити Европска престоница културе.

Галерију фотографија ове манифестације можете погледати овде.

Оставите одговор