Више од 40 000 људи посетило програме Калеидоскопа културе

Објављено у категорији: Вести

Калеидоскоп, дело заједничког креирања простора и програма културе, којим се кроз различите уметности представља јединствена слика различитости и разноликости Новог Сада посетило је више од 40 000 људи. Током пет недеља Калеидоскоп је представио више од 1000 уметника,  400 програма у које је било укључено преко 60 организација из Новог Сада, а на више од 80 локација, Нови Сад је добио лето богато културним дешавањима у јединственом облику.

Новосађанима и бројним туристима, Нови Сад се представио културом и уметношћу кроз бројне постојеће, али и нове садржаје. Кроз архитектуру, књижевност, извођачку уметност, примењену и визуелну уметност на више од 80 локација наступили су уметници из Русије, Шпаније, Бугарске, Украјине, Румуније, Словачке, Молдавије, Италије, Белгије, Канаде, Француске и многих других земаља света. Шпански уметник, Давид Морено који је наступио у склопу  програма „Уметници у гостима” одушевио је публику својим спектакуларним перформансом 6 метара изнад земље. Једна од највећих савремених пијанисткиња, Момо Кодама, из Јапана, испраћена је уз овације у новосадској Синагоги. Кроз 6 представа из Европе, грађани су имали прилику да уживају у савременом циркусу те да се на моменат врате у детињство, а моменат који је свакако био величанствен за Нови Сад јесте онај када је чувени „Корзо” оживео и Војвођански симфонијски оркестар оставио без даха готово 10 000 људи који су присуствовали концерту за памћење на булевару Михајла Пупина.

У току овог петонедељног путовања, српска Атина отворила је и прву статичну културну станицу.- дворац Еђшег отворио је врата својим грађанима, а у склопу представљања културних станица и програма укључивања грађана, Фондација „Нови Сад 2021” овом приликом омогућила је Новосађанима да активно учествују у стварању и креирању нових простора у свом граду.

Кроз пројекат „Нова места”, Калеидоскоп културе дефинисао је нови приступ, омогућивши грађанима да буду питани и постану активни учесници у креирању свог животног оркужења. Изложени конкурсни радови приказали су уређења малих јавних површина и у њима срж идеје Фондације „Нови Сад 2021” – да грађани са архитектама креирају идеје и преточе их у окружење по својој мери, док смо кроз изложбу конкурсних радова „Централни градски тргови”, видели како грађани посматрају сам центар нашег града и како би желели да изгледа, а у разговору са архитектама дошли су до најбољих решења које ће бити симбол новог таласа култрних потреба.

Посебан печат овом јединственом пројекту дали су церемонија отварања и затварања Калеидоскопа. У 30 минута мултимедијалног програма, кроз спектакуларну игру светлости, уметници су показали како се негује разноликост и посебност нашег града, а уметници који су увеличали отварање и затварање Калеидоскопа били су Слободан Тркуља, Лена Ковачевић, Нада Колунџија, новосадска уметничка група Alice in WonderBand, гудачки квартет Камерата Академика и Ultraphunk.

„Калеидоскоп- јединствено дело културе зајдништва траје читаве године и рефлектује се кроз четири фазе. Прву фазу чини осмишљавање и креирање нових места у граду, где Новосађани стварају просторе, будуће сцене, за представљање културно-уметничких програма. Друга фаза је повезана са гостовањем иностраних уметника, а у сарадњи са локалном културно-уметничком сценом, како би креирали програме који ће бити представљени на новим местима. Програм, широм Новог Сада, како у центру, тако и на ободима града, представљен најширој публици, чини трећу, највидљивију фазу Калеидоскопа. Коначно, четврта, не мања важна фаза, везана је за публика која оцењује програме дајући своје похвале, критике, сугестије и предлоге на основу којих се  креирају, за наредну годину, нови програми”, наводи директор Фондације „Нови Сад 2021” Немања Миленковић.

 

Оставите одговор