Застани и запази – упознајмо Нови Сад кроз фотографију и текст и учимо једни од других

Објављено у категорији: Вести

У четвртак, 7. маја отворена је интерактивна, партиципативна и едукативна изложба Stop’n’spot (Застани и запази) у Католичкој порти, у Новом Саду, која ће бити постављена до 15. маја. Реч је о пројекту који се спроводи у оквиру припрема нашег града за подношење кандидатуре за Европску престоницу културе 2021. године. Ова изложба пружа посетиоцима један нови доживљај Новог Сада, као и нов и занимљив начин упознавања његове прошлости и историје. Фотографије налик стриповима оживљавају мање познате или заборављене приче, легенде, мистерије, знаменитости, занимљиве чињенице и скривене чари Новог Сада.

Захваљујући QР кодовима на фотографијама, сваки пролазник има прилику да приступи сајту, где се могу прочитати опширније информације о фотографисаним местима, али и могућност да ступе у контакт са другим суграђанима и да заједно започну „заборављену туру“ Новим Садом. Оно што је посебно интересантно – грађани имају могућност да допуне информације својим успоменама и сећањима, које их везују за одређено фотографисано место, али и да предлаже будуће заборављене новосадске локације.

Пројекат је, сам по себи, својеврсна градска и виртуелна тура, која приказује културно-историјско богатство Новог Сада, које је мање познато, недовољно промовисано, заборављено или потцењено. Ова тура је почетак најзначајнијег пута упознавања сопствених вредности, не само да бисмо их постали свесни, него да бисмо научили да их делимо, односно како бисмо их на пригодан начин представили Европи. Она приказује град као мали-велики град за који многи верују да им је у потпуности познат, а у себи крије урбане културне, историјске и архитектонске доживљаје. Она доприноси да се ова места и многа друга својом промоцијом чвршће уграде у локални идентитет града и његових грађана.

Пројекат се реализује у склопу припреме кандидатуре града Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године. Он је замишљен као едукативни и партиципативни програм, који позива грађане да се активно укључе, не само истражујући локације које су, кроз пројекат приказане већ и допуњујући га својим сазнањима, искуствима, утисцима, причама и успоменама о истим. На тај начин, делећи информације и знање, грађани имају прилику да се кроз интеракцију упознају и образују једни друге. Пројекат је отворен за посетиоце свакога дана од 9 до 21 час. Очекујемо вас – oткључајмо своје успомене и поделимо их!

Пројекат Застани и запази је настао на летњој школи за менаџмент и уметност коју је прошле године организовао Дунавски биро у Улму, у Немачкој. Аутор пројекта Александра Стајић освојила је награду Гете института, у виду финансијске подршке реализацији овог пројекта.

Више информација о самом пројекту можете пронаћи на сајту пројекта и Фејсбук страници Stop’n’Spot.

Оставите одговор