Започета реконструкција старе Свиларе

Објављено у категорији: Вести

У четвртак 22. марта 2018. године, започети су радови на реконструкцији објекта некадашње „Свиларе“, на углу Косовске и Улице Павла Стаматовића. Овим је и званично почело стварање Културне станице „Свилара“ Фондације ,,Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Споменик индустријског наслеђа нашег града, постаје Културна станица Алмашког кварта захваљујући пре свега великом интересовању грађана за обнављање објекта старе „Свиларе“, показало је спроведено мапирање и истраживање. Поред тога, било је пресудно и апсолутно разумевање пројекта од стране градоначелника Милоша Вучевића и других надлежних институција. Доносиоци одлука препознали су потенцијал културе и креативних индустрија Новог Сада и почели са стварањем све већег броја прилика за њихово остварење. Члан градског већа за културу, господин Далибор Рожић, изјавио је овим поводом: ,,Заиста је од изузетног значаја за град што ће овај објекат индустријског наслеђа Новог Сада, који се налази у Алмашком крају, постати културни кварт, намењен различитим културним садржајима и активностима. Привођење таквој намени, једног од најстаријих објеката индустријског наслеђа, представља добру праксу и модел по којем се руководе развијене земље које препознају културу као покретача укупног развоја заједнице’’. Рожић је истакао и следеће: ,,Улажемо у културну инфраструктуру, отварамо нови простор за културни активизам, и доприносимо децентрализацији културе, и приближавању културних програма грађанима, а све то предвиђа и Стратегија културног развоја Града Новог Сада. Настојимо да се културом бавимо систематски и на свеобухватан начин, али и визионарски, јер циљ нам је да годину остварења престижне европске титуле, коју смо освојили заједничким и преданим радом, дочекамо на најбољи могући начин’’.

У октобру 2017. године ревитализацију новог културног кварта на Подбари најавио је и директор Фондације, Немања Миленковић, поводом обележавања три века Алмашког краја у Новом Саду: ,,Фондација „Нови Сад 2021“ ствара још једно културно језгро у ком се на истом простору школују будући продуценти, дизајнери светла, звука и програмских садржаја, где позоришни радници реализују уметничку продукцију креирајући елементе сценског дизајна, ствараће се и шансе за нове уметнике и културне раднике, као и продукти културе намењени ангажованој новосадској публици’’ истакао је Миленковић. Наиме, на углу улица Алмашке и Павла Стаматовића у непосредном окружењу још једног објекта индустријског наслеђа, „Свиларе’’, налазе се простор депоа и радионице Српског народног позоришта и огранак Академије уметности Универзитета у Новом Саду, што све заједно са реновираном културном станицом, представља огроман потенцијал.

 

Оставите одговор