Започета израда Стратегије развоја културе као важан део кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021.

Објављено у категорији: Вести

Активности на изради Стратегије развоја културе града Новог Сада, као незаобилазног дела кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021, представљен је данас у Свечаној сали Градске куће.

 

DSC_5601ps

 

Стратегија је важно полазиште за процес кандидатуре јер ће обликовати суштински важне делове финалне апликације којом ће се Нови Сад такмичити за престижну титулу, али ће исто тако одредити и даљи развој културе и после 2021. године. Према речима Вање Вученовића, члана Градског већа за културу: ,,Стратегија се ради на период  од десет година, од 2016. до 2026. године, и подразумева партиципацију целокупне јавности, пре свега културне, у њеном доношењу. Тај документ ће нам битно олакшати вођење културе у Граду и изражаваће став већине у културној јавности“.

 

DSC_5534ps

Вања Вученовић, члан Градског већа за културу Града Новог Сада

 

Према речима Немање Миленковића, Председника Организационог одбора Нови Сад 2021, стратегија јесте једна од значајних сегмента кандидатуре, исто тако као и подршка свих нивоа власти, како у суштинском, тако и у финасијском смислу, као и партнера на овом пројекту. „Кључне захтеве Европске комисије смо, у кратком временском року решили. Започет је процес доношења Стратегије, обезбедили смо подршку Владе на челу са премијером, која је кандидатуру Града подржала као национални пројекат, добили смо подршку Министарства културе и Мисије Србије при Европској унији, као и бројних градова који су били носиоци те титуле“.

Он је такође истакао да приступ кандидатури не треба да буде „све или ништа“. „Циљ кандидатуре није да одговори на све изазове са којима се носи неки град, па тако и Нови Сад, већ да омогући напредак у оним деловима који буду постављени као циљеви у стратегији, па тиме и у финалној апликацији са којом ће се Нови Сад такмичити за Европску престоницу културе“. закључио је Миленковић.

 

DSC_5566ps

Немања Миленковић, Председник Организационог одбора Нови Сад 2021

 

Горан Томка, члан истраживачког тима који ради на креирању Стратегије развоја културе Града Новог Сада, оценио је да културна политика у Србији мора да се мења по угледу на развијене земље у којима је она заснована на чињеницама, проблемски настројена и представља значајан термин друштвеног развоја: ,,Истраживање смо започели на самом почетку године, и анкета обухвата 600 грађана, установе културе и циљне организације, али и Управу за културу. Настојимо да почетком априла имамо прелиминарне резултате истраживања што ће бити прва дијагностика стања у култури, а након тога морамо видети како да се уочени проблеми реше. На серији радионица покушаћемо да заједнички дођемо до најбољих модела – рекао је Томка. Он је такође нагласио да доношење Стратегије неће бити крај, већ  ће њена примена бити од суштинског значаја, а у том процесу очекује учешће свих релевантних чинилаца културе. Томка је такође упутио јавност на сајт bazakulture.rs где се може приступити свим информацијама о истраживању, дати сугестија, али и испунити упитник за грађане, што је већ самоиницијативно учинило 150 Новосађана.

 

DSC_5608ps

Горан Томка, члан истраживачког тима који ради на креирању Културне стратегије Града Новог Сада

Оставите одговор