Fondacija „Novi Sad 2021“ predstavlja 9 umetnosti na OPENS Youth Fair-u

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Na predstojećem 7. OPENS Youth Fair-u koji se održava 10. i 11. jula na 3 lokacije u Novom Sadu, Fondacija „Novi Sad 2021“ predstavlja raznovrsan program za mlade kroz koncept interaktivnih radionica kojima će predstaviti 9 umetnosti. Sadržaji za mlade Novosađane upakovani su u radionice koje će se tokom manifestacije održavati na štandu Fondacije na Trgu slobode od 18 do 22 časa.

Prvi dan rezervisan je za muziku, film i strip, ples i pozorište, a drugi za arhitekturu, slikarstvo i vajarstvo, kao i književnost. Sve radionice vodiće stručnjaci iz oblasti, a ideja je da upravo podsticanjem mladih za učešće u interaktivnim radionicama, Fondacija „Novi Sad 2021– Evropska prestonica kulture“ skrene pažnju na važnost podizanja kulturne svesti i podsticanja kreativnosti kod mladih kako bismo 2021. godine, godine kada se obeležava godina kulture u našem gradu, bili spremni da „živimo“ i oživimo kulturne kapacitete grada punim intenzitetom.

 

Program

Utorak, 10.07.2018.   

PLES

Radionicu kreativnog plesa vodi Mia Inić, plesni pedagog i koreograf i Tatjana Štricki, članica „DANS ansambla“.

Ideja: otkrivanje nove dimenzije neverbalne komunikacije i podsticanje ličnog izraza kroz kreativni ples.

MUZIKA

Radionicu vodi Marina Adamov Stojadinović, kompozitor, samostalna umetnica i predsednica „Akademije zabave i umetnosti O&M“ sa saradnicama Dunjom Deurić (muzički pedagog i dirigent) i Irinom Arsenijević (vokalni solista, YouTube lice).

Ideja: testiranje sluha, otvoreni mikrofon, uvežbavanje troglasa, razgovor o muzici i instrumentima.

FILM    

Interaktivna radionica koju vodi Milan Inić (YouTube kanal Yasserstain).

Ideja: „Ask me anything“ – pitanja i odgovori, predstavljanje procesa nastanka You tube emisije.

STRIP

Jovan Gvero upoznaće učesnike radionice o vrstama stripa, procesu nastanka stripa, a prisutni će imati priliku i da razgovaraju sa autorima stripa.

POZORIŠTE  

Ispred pozorišne trupe „Drž’ ne daj“, radionicu vodi diplomirana glumica i dramski pedagog Sonja Leštar.

Ideja: U fokusu radionice je pozorište, vežbe improvizacije, interakcija je postignuta kroz kviz sa posetiocima, a nagrada za najbolje biće karte za predstavu “Drž’- ne daj” koja će se odigrati u septembru u Novom Sadu.

 

Sreda, 11.07.2018.

SLIKARSTVO I VAJARSTVO

Udruženje građana „Studio Mano“ i Dejana Nešović, dipl.slikar, i Mia Stojanovic, dipl.vajar, za posetioce Youth Fair-a organizuju radionicu na temu „Putovanja-moja inspiracija“.

Ideja: upoznavanje sa različitim slikarskim materijalima i rad sa glinom  – otkrivanje mogućnosti da se izraze što kreativnije, maštovitije i smelije.

ARHITEKTURA

Radionicu vode Dragana Pilipović i Daniela Dimitrovska ispred Centra za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju Fakulteta tehničkih nauka.

Ideja: kreiranje prostorne kompozicije (maketa) od različitih materijala poput kartona, papira, folije, žica.

KNJIŽEVNOST

Radionica se realizuje uz pomoć Gradske biblioteke u Novom Sadu

Ideja: Pored postavke knjiga poznatih novosadskih autora i autora koji su pisali o Novom Sadu, postavke knjiga za decu, interaktivni deo programa koncipiran je kao kazivanje izabranih proznih odlomaka i stihova za decu, mlade i odrasle, prvenstveno iz opusa Miroslava Antića (kao književnog simbola Novog Sada), ali i drugih pisaca.

Pored dešavanja na Trgu slobode, događaj će se održati i u Katoličkoj porti i OPENS kancelariji (Laze Telečkog 2) pod sloganom „Letnja avantura startuje sa više uzbuđenja“.

 

Pogledajte ceo program manifestacije.

 

Organizatori OPENS Youth Fair-a su, pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, Turističke organizacije Grada Novog Sada, EXIT TIM-a, uz podršku organizacije OPENS2019, Fondacije „Novi Sad 2021“, i prijatelja manifestacije Fortuns, Muzičke omladine Novog Sada, Strada, Barmens, P.K. Adrenalin, Udruženje Friška gora, koja organizuje City Jam, Convers i Noćni bazar, pripremili sadržajno bogat program za posetioce.

 

 

Ostavite odgovor