Велика братска подршка

Објављено у категорији: Вести

Нови Сад добио подршку од Дортмунда за кандидатуру за ЕПК 2021

 

Одсек за културу Града Дортмунда (Kulturbetriebe Dortmund) поздравио је и подржао одлуку Новог Сада да се кандидује за Европску престоницу културе 2021. године и спреман је да буде партнер нашем граду током процеса кандидатуре у нади да ће реализовати тај програм након позитивне одлуке.
Писмо подршке од Курта Ајхлера, руководиоца Одсека за културу Дортмунда стигло је управо у данима када се у Културном центру Новог Сада дешава 5. Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд на коју се ове године пријавио више од 70 полазника, што је свакако највећи број полазника до сада.
Ајхлер у писму наводи да је делегација културних посленика из Дортмунда, након посете нашем граду овог пролећа, уверена да Нови Сад озбиљно и детаљно разматра утицај културе на развој и просперитет града и региона, те да су били „задовољни и динамиком којом се заинтересоване стране суочавају са овим задатком“.
„Нови Сад какав је данас импресионира својом виталношћу и креативношћу и града и људи. Тај утисак оставља градски пејзаж, као и вештине актера у сектору културе. Нови Сад је данас модеран град који поштује своју традицију осликану у историјски значајној тврђави и старом језгру града, с бројним институцијама културе. Млад универзитетски центар и Академија уметности, заједно са многим приватним факултетима и универзитетима, представљају младо лице града. Културни центар Новог Сада је изванредан пример светских културних трендова. Осим културне инфраструктуре, за профил града важни су и изванредни фестивали. Треба споменути добро познати позоришни фестивал „Инфант“ и филмски фестивал „Синема Сити“. Посебна препорука је музички фестивал „Егзит“, не само за југоисточну Европу, већ и за све иновативне музичаре широм Европе“, наводи се у писму подршке.

Извор фотографија: http://www.dortmund.de/en/index.html

Дортмунд и Нови Сад су званично градови побратими од 1982. године и стога већ постоје неке продуктивне споне: сталне међусобне посете уметника, размене изложби, заједнички пројекат Биг Банд џез оркестра, сарадња музеја у области дигиталне уметности и међусобне посете младих људи и организација спортских догађаја. Ајхлер сматра да су ти програми „стабилна платформа и доказани алати за наставак и јачање сарадње између Новог Сада и Дортмунда“ и напомиње да је Град Дортмунд отворен за нове идеје и пројектне сарадње током процеса кандидатуре Новог Сада, као и на путу до титуле Европска престоница културе 2021. године.
Град Дортмунд је успешно учествовао у програму Европска престоница културе РУР 2010, стога су савети и смернице које су у писму наведене од велике помоћи тиму који припрема кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, а за коју се званична апликација предаје до 23. октобра ове године.
Ајхлер наводи да нису једино важне културне идеје и убеђења којима град доприноси европској сцени, већ и које конкретне мере град предузима у развоју ресурса и у приступу темама Европске културне агенде. „Овим је Нови Сад препознао неке области које су битне за Европску престоницу културе, као што су урбана регенерација, веће инвестиције у културу и модернизација културне инфраструктуре, развој културног туризма, популаризација, учешће и еманципација у области културе, као и усвајање прве стратегије културног развоја“.

Оставите одговор