Veče baroka u Eđšegu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Američki barokni violončelista Andre Loren O’Nil održaće koncert 4. juna u kulturnoj stanici Eđšeg, sa početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan. 

Andre, koji je već više puta oduševio Novosađane svojim talentom i širokim muzičkim opusom, sutra će na violončelu izvesti dela istaknutih kompozitora Gabrijelija i Baha.

Andre redovno nastupa sa svetski poznatim ansamblima, stalni je član „New Trinity Baroque“ baroknog ansambla u Atlanti, aktivno se bavi komponovanjem, a kritičari su za njega rekli da je muzičar kog karakteriše „snažno i uverljivo shvatanja baroknog stila, čije su tehnike lake, dok njegove izvedbe imaju sjajan, zvonki ton“.

O’Nil svira na originalnom violončelu engleskog graditelja Džona Morisona iz 1800. godine, a koristi kopiju baroknog gudala urađenog po modelu engleskog gudala iz 1700. godine.

Takođe neumorno radi na edukaciji mlade generacije. Držao je masterklasove i barokne interpretacije na univerzitetima Kolumbija i Alabami, kao i muzičkom konzervatorijumu Bruklin-Kvins  u državi Njujork.

Koncert organizuje Vojvođansko udruženje za ranu muziku i Dani barokne muzike u Novom Sadu u saradnji sa Beogradskim festivalom rane muzike.

Ostavite odgovor